Evropa

Propali svi pokušaji da se formira vlada: Vanredni izbori u Bugarskoj 11. jula

Komentari

Autor: Tanjug

11/05/2021

-

13:07

Propali svi pokušaji da se formira vlada: Vanredni izbori u Bugarskoj 11. jula
Propali svi pokušaji da se formira vlada: Vanredni izbori u Bugarskoj 11. jula - Copyright Tanjug AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Bugarski predsednik Rumen Radev raspisao je danas vanredne parlamentarne izbore za 11. jul i imenovao svog sekretara za bezbednost i odbranu Stefana Janeva za privremenog premijera koji će do tada voditi vladu.

Janev je bio zamenik premijera i ministar odbrane u prvoj prelaznoj vladi Radeva, imenovanoj 2017. godine, i jedan je od njegovih najbližih saveznika, prenosi Rojters.

Asen Vasilev, bivši privremeni ministar ekonomije tokom 2013. trebalo bi da bude ministar finansija u prelaznoj vladi, potvrdili su agenciji izvori bliski ovom pitanju.

Glavni zadaci prelaznog kabineta biće upravljanje pandemijom koronavirusa i sprovođenje narednih parlamentarnih izbora, pošto izabrani parlamentarni saziv nije uspeo da obezbedi većinu za vladu.

Posle izbora 4. aprila propali su svi pokušaji da se formira vlada.

Posle partije GERB desnog centra dosadašnjeg premijera Bojka Borisova i nove stranka ITN koju predvodi TV voditelj i pevač Slavi Trifunov, mandat za formiranje vlade vratili su i socijalisti, pa su novi izbori bili jedini put za izlazak iz političkog ćorsokaka.

Komentari (0)

Evropa