Evropa

Poznati ruski reper pod istragom zbog "vređanja" uloge zemlje u Drugom svetskom ratu

Komentari

Autor: Euronews

27/10/2021

-

20:10

Poznati ruski reper pod istragom zbog "vređanja" uloge zemlje u Drugom svetskom ratu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Popularni ruski reper je pod istragom zbog optužbi da je uvredio ulogu Rusije u Drugom svetskom ratu.

Ališer Morgenštern je izazvao gnev ruskih ratnih veterana zbog komentara o poroslavi za Dan pobede u zemlji.

Morgenštern je u intervjuu na Jutjubu izjavio da "ne razume" zašto Rusija i dalje slavi pobedu SSSR-a nad nacističkom Nemačkom.

Ovaj 23-godišnji reper je takođe doveo u pitanje iznos novca koji je potrošen na komemoraciju 9. maja.

"Iskreno, ne razumem ovu proslavu pobede koja se dogodila pre 76 godina. Svake godine trošimo milione na to", rekao je on.

Video intervju je postavljen na Jutjub u ponedeljak i od tada je pogledan više od tri miliona puta. Njegovi komentari su ubrzo izazvali reakciju, a organizacija ruskih ratnih veterana podnela je žalbu Istražnom komitetu zemlje.

Grupa je saopštila da su Morgenšternove izjave "uvredile istorijsko sećanje" na one koji su se borili i poginuli u Drugom svetkom ratu.

Komitet je u saopštenju naveo da će istražiti da li su ovi komentari prekršili bilo koji ruski zakon.

Proslava Dana pobede 9. maja uključuje vojne parade u većim gradovima širom Rusije, u znak sećanja na 20 miliona ljudi koji su poginuli tokom Drugog svetskog rata.

Od dolaska na vlast, predsednik Vladimir Putin je isticao ulogu Rusije tokom rata i optužio zapadne protivnike da umanjuju značaj ruske istorije.

profimedia

 

Obraćajući se novinarima u utorak, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Morgenštern priča verovatno "ne iz zlobe već iz neznanja".

Ako bude proglašen krivim za javnu uvredu reper bi mogao da se suoči sa maksimalnom kaznom od tri godine zatvora.

U izjavi na Instagramu, Morgenštern se izvinio ruskim ratnim veteranima i rekao da su njegovi komentari "izvučeni iz konteksta".

"Poštujem i ponosim se našim veteranima, ali nažalost ne mogu da se pravilno izrazim", rekao je reper, optužujući medije da su "iskrivili" njegove reči:

"Ni na koji način nisam hteo da omalovažim značaj ovog događaja. U intervjuu sam čak i rekao da ruskim veteranima treba dati veće subvencije".

Reper je i ranije već kažnjen sa 100.000 rubalja (1.125 evra) zbog promovisanja upotrebe droga u nekim od svojih muzičkih spotova.

Komentari (0)

Evropa