Evropa

Raspušten parlament u Portugalu: Poslanici su odbacili Vladin nacrt budžeta za 2022. godinu.

Komentari

Autor: Rojters/Tanjug

04/11/2021

-

00:02

Raspušten parlament u Portugalu: Poslanici su odbacili Vladin nacrt budžeta za 2022. godinu.
Tanjug/AP/Armando Franca - Copyright Tanjug/AP/Armando Franca

veličina teksta

Aa Aa

Konsultativno telo portugalskog predsednika Marsela Rebela de Souze, odobrilo je danas njegov predlog za raspuštanje parlamenta nakon što su poslanici prošle nedelje odbacili Vladin nacrt budžeta za 2022. godinu.

U saopštenju iz kabineta predsednika navodi se da je većina članova saveta odobrila raspuštanje parlamenta, ali se ne navodi kada bi mogli da se održe vanredni izbori, prenosi Rojters.

Rebelo de Souza još treba da potpiše dekret o raspuštanju. On se tokom vikenda sastao sa glavnim političkim strankama i većina mu je rekla da bi izbori trebalo da se održe u januaru.

Odbijanjem nacrta budžeta je praktično okončano šest godina relativne stabilnosti pod socijalističkim premijerom Antoniom Kostom. 

Analitičari kažu da izbori sami po sebi možda neće rešiti politički "ćorsokak" jer bilo kojoj partiji ili poznatom savezu može biti teško da postigne stabilnu većinu u parlamentu.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se podrška socijalistima malo promenila u odnosu na 36 odsto koliko su osvojili na poslednjim izborima 2019. godine, dok su socijaldemokrate na drugom mestu sa oko 27 odsto.

Komentari (0)

Evropa