Evropa

"Poslednji francuski talac" na svetu: Nadležni ljuti na humanitarku koja se vratila u zemlju u kojoj je kidnapovana

Komentari

Autor: Euronews

04/11/2021

-

08:27

"Poslednji francuski talac" na svetu: Nadležni ljuti na humanitarku koja se vratila u zemlju u kojoj je kidnapovana
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuska je osudila odluku humanitarne radnice Sofi Petronin (76) da se vrati u Mali, zemlju u kojoj je bila oteta i postala poznata kao poslednji francuski talac na svetu. Inače, ona je humanitarna radnica koja je oko četiri godine bila zatočena u Maliju, a njena otmica se povezuje sa militantnom grupa JNIM iz Malija, koja je povezana sa Al Kaidom. 

Oslobođena je u oktobru 2020. godine. Tada je bila među nekoliko talaca koje je novi režim Malija zamenio za desetine zatvorenika Džihadista.

Međutim, kako prenosi istraživački medija "Mediapart", u martu ove godine Petronin se vratila u zemlju u kojoj je bila oteta uprkos tome što joj je bila odbijena viza. Francuska agencija takođe navodi da su ovog vikneda vlasti Malija izdale nalog o pretresu njene kuće kako bi je privele. Međutim, ona je tokom razgovora sa nadležnima rekla da se zapravo iz Francuske "vratila kući" i da ne vidi zbog čega se pravi problem oko njenog povratka.

Na njenu odluku da se vrati u zemlju u kojoj je bila oteta i držana kao talac, reagovao je i portparol francuske vlade Gabrijel Atal koji je rekao novinarima da im je žao zbog njenog povratka i njen potez ocenio kao neodgovoran.

"To je oblik neodgovornosti prema sopstvenoj bezbednosti, ali i prema bezbednosti naših vojnika. Kada imamo državaljne koji su taoci u inostranstvu, naši vojnici idu da ih spašavaju i na taj način rizikuju živote. Neki su i poginuli u operacijama spasavanja talaca koji su zarobljeni u stranim zemljama. Zbog toga molim sve da poštuju naše vojnike koji žrtvuju svoje živote", rekao je Atal, dodajući da Ministarstvo spoljnih poslova "veoma pažljivo prati situaciju", piše Euronews.

Na ove izjave reagovala je i sama Petronin koja je za AFP rekla da ne razume reakciju iz Francuske.

profimedia

 

"Zbog čega sam neodgovorna? Ovde sam kod kuće. Već neko vreme sam u Maliju i ne osećam se nebezbedno. Dobro mi i ide i srećna sam", poručila je ona.

Inače, Savet ministarstava u Maliju upozorava na "ozbiljne bezbednosne pretnje u ovoj zemlji". Oni takođe upozoravaju da postoji i "velika pretnja mogućim novim kidnapovanjima", kao i da su na udaru uglavnom francuski državljani, za koje otmičari procenjuju da imaju dobru, kako navode, "tržišnu vrednost".

Sa druge strane, Pariz je u septembru saopštio da su francuske trupe, u jednom od sukoba, ubile vođu Islamske države u Velikoj Sahari, pa se i to shvata kao pretnja za francuske državljane koji se nalaze u Maliju.

Ko je Sofi Petronin?

Sofi Petronin je bila poslednji francuski talac koju su držali džihadisti. Ona je oteta na Božićno veče 2016. godine u severnom gradu Gao, u trenutku kada su džihadisti zauzeli ovaj grad. Postala je poznata po tome što je pomagala deci koja su bila neuhranjena i nisu imala šta da jedu. Vodila je švajcarsko udruženje pomoći od 2004. godine. Takođe je bila je ekspert za bolest koja se širila putem kontaminirane vode u severnom Maliju.

Pored svog humanitarnog rada, postala je poznata i kao talac, jer se pojavila u dva videa tokom otmice gde u jednom od njih moli za pomoć francuskog predsednika Emanuela Makrona. Na tom video snimku, piše Euronews, delovala je mršravo i izmučeno.

Komentari (0)

Evropa