Evropa

Maratonski sastanak u Sočiju: Lukašenku je sada Moskva potrebnija nego ikad i Putin to dobro zna

Komentari

Autor: Euronews

29/05/2021

-

17:44

Maratonski sastanak u Sočiju: Lukašenku je sada Moskva potrebnija nego ikad i Putin to dobro zna
Maratonski sastanak u Sočiju: Lukašenku je sada Moskva potrebnija nego ikad i Putin to dobro zna - Copyright Tanjug/AP/Pool Photo

veličina teksta

Aa Aa

Predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, nastavili su danas razgovore u crnomorskom letovalištu Sočiju, saopštio je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Dvojica lidera juče su započela sastanak u crnomorskoj rezidenciji Bočarov Ručej koji je trajao pet sati i 15 minuta. Zanimljivo da prošli sastanak u februaru trajao sad duže. 

Razgovor se odigrava u vrlo delikatnom trenutku kada se Belorusija našla na udaru sankcija SAD i EU zbog prinudnog sletanje aviona kompanije Rajaner i hapšenje beloruskog novinara Romana Protaševiča, kao i uoči prvog sastanka Putina i američkog predsednika Džoa Bajdena 16. juna u Ženevi.

Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool/AP

 

Naime, sankcije i ovako žestoka politika Zapada prema Belorusiji idu naruku Moskvi jer tu zemlju i Lukašenkov režim samo čini dodatno zavisnim od Rusije.

Portparol Kremlja izjavio je za ruske medije da su dvojica lidera razgovarali o ekonomskim pitanjima i razvoju bilateralnih odnosa, kao i o situaciji nastaloj pošto je avion Rajanera, koji je leteo na liniji Atina-Vilnjus, prinudno je sleteo u Minsk 23. maja nakon navodne najave o bombi.

Posle prizemljenja aviona, uhapšen je novinar disident Roman Protasevič, što je naišlo na oštre osude zapadnih zemalja.

Lukašenko najavio još jače ekonomsko povezivanje sa Rusijom

Lukašenko je, prema navodima medija, rekao kako spoljni faktori pokušavaju da destabilizuju njegova vlast te je najavio još jače ekonomsko povezivanje s Rusijom. Prema za sada nezvaničnim saznanjima, beloruski predsednik zatražio je dodatne povlastice za naftu, gas i struju. Napomenuo je i kako se "privezanost beloruske ekonomije na rusku" razvija normalnim tempom. Razgovarali su o daljem jačanju integrativnih procesa u sklopu ugovora o saveznoj državi koju imaju dve zemlje i mnogi već smatraju kako je na delu potpuno vezivanje Belorusije s Rusijom.

Lukašenko je govorio ne samo i ekonomiji, odbrani, sigurnosti i kulturi, nego je najavio (a očito da je to politika koju Rusija sada nastoji da ojača) da treba osnažiti jedinstvo i solidarnost Zajednice nezavisnih država.

Lukašenko je pre početka sastanka u Sočiju rekao da će predsedniku Rusije pokazati dokumenta o tome šta se stvarno dogođa u Belorusiji.

"Uzeo sam neke dokumente, pokazaću vam kako biste razumeli šta se događa, kako biste razumeli kakvi su to ljudi", rekao je Lukašenko pre početka sastanka sa Putinom u Sočiju.

Putin je podsetio da posle prinudnog sletanja aviona bolivijskog predsednika Eva Moralesa 2013. godine nije bilo reakcija Zapada. Avion predsednika Bolivije tada je prizemljen zbog glasina da je na avionu bio bivši agent CIA Edvard Snovden, koga SAD optužuju za odavanje državnih tajni.

Putin je istakao da je trgovinska razmena između Rusije i Belorusije povećana 18,4 odsto i da je važno zadržati taj trend. Lukašenko je ocenio da će ove godine trgovinska razmena između dve zemlje biti veća nego pre početka pandemije korona virusa.

Na kraju, prema ocenama ruskih analitičara, sankcije i ovako žestoka politika Zapada prema Belorusiji idu naruku Moskvi jer tu zemlju i Lukašenkov režim samo čini još zavisnijim od Rusije.

SAD: Sankcije i obustava aviosabraćaja sa Belorusijom

SAD su potvrdile da je u pripremi lista ciljanih sankcija protiv ključnih članova beloruske vlade nakon prisilnog sletanja putničkog aviona i hapšenja novinara u Minsku.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki potvrdila je juče da je administracija predsednika Džoa Bajdena donela odluku da suspenduje i sporazum sa Belorusijom iz 2019. godine koji dozvoljava avioprevoznicima iz dve zemlje da koriste vazdušni prostor one druge ,a da se preduzimaju i druge akcije protiv vlade predsednika Aleksandra Lukašenka, prenosi Rojters.

Psakijeva je rekla da SAD, sa EU i drugim saveznicima, prirpemaju liste ciljanih sankcija protiv ključnih članova Lukašenkove vlade povezanih sa stalnim zloupotrebama ljudskih prava i korupcijom, falsifikovanjem izbora 2020. i događajima od 23. maja. U izjavi, američka zvaničnica je pozvala Lukašenka da dozvoli nezavisnu međunarodnu istraga incidenta .

Predsednik Bajden izjavio je u utorak da su sankcije protiv Belorusije u pripremi, bez iznošenja detalja. SAD su prošle godine uvele sankcije za osam beloruskih zvaničnika zbog predsedničkih izbora u avgustu 2020. godine za koje Zapad tvrdi da su namešteni.

Komentari (0)

Evropa