Evropa

Vlada Borisa Džonsona odbacila optužbe za korupciju među članovima Konzervativne partije

Komentari

Autor: Tanjug

07/11/2021

-

16:35

Vlada Borisa Džonsona odbacila optužbe za korupciju među članovima Konzervativne partije
Vlada Borisa Džonsona odbacila optužbe za korupciju među članovima Konzervativne partije - Copyright Tanjug/Stefan Roušeau/Pool via AP)

veličina teksta

Aa Aa

Vlada britanskog premijera Borisa Džonsona odbacila je danas nove optužbe za korupciju, nakon što je novinska istraga otkrila da su velikim donatorima vladajuće Konzervativne partije ponuđena mesta u gornjem domu parlamenta.

Vlada je tokom protekle nedelje bila upletena u korupcionaški spor, a Džonson je bio primoran da odustane od planova da zaštiti jednog od svojih poslanika, za koga je utvrđeno da je prekršio pravila lobiranja, preneo je Rojters.

"Sandej tajms" je objavio da su svi osim jednog od 16 konzervativnih blagajnika u poslednje dve decenije donirali više od tri miliona funti (3,5 miliona evra) stranci, a zatim im je ponuđeno mesto u Domu lordova.

Uloga blagajnika konzervativaca postao je najznačajniji posao u Britaniji, navodi list, ispred pozicije čelnika institucija i dobrotvornih organizacija, pa čak i bivših premijera.

"Konzervativna partija Borisa Džonsona je korumpirana, lukava, ljigava i na potezu", rekla je zamenica lidera opozicione Laburističke partije Anđela Rejner na Tviteru.

Ministar životne sredine Džordž Justis odbacio je optužbe, rekavši za BBC da su oni filantopi koji daju ogromne iznose u dobrotvorne svrhe, da su bili veoma uspešni u poslovanju i stoga bi po tom osnovu trebalo da budu uzeti u obzir za mesto u Domu lordova.

Komentari (0)

Evropa