Evropa

Evropska unija odobrila skakavce za ljudsku ishranu: "Nema nikakvih opasnosti po zdravlje"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/11/2021

-

11:23

Evropska unija odobrila skakavce za ljudsku ishranu: "Nema nikakvih opasnosti po zdravlje"
Evropska unija odobrila skakavce za ljudsku ishranu: "Nema nikakvih opasnosti po zdravlje" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija odobrila je skakavce za ljudsku ishranu - smrznute, osušene, i u prahu. Ovo je drugi put da je EK odobrila neku vrstu insekta za ljudsku ishranu, a prethodno je to bio slučaj sa brašnenim crvom.

"Komisija je odobrila da se na tržištu kao hrana nađe insekt 'Locusta migratoria'. Ovaj tip insekta obično je namenjen kao grickalica ili kao sastojak u pravljenju drugih jela", navodi se u zvaničnom saopštenju.

Kako su dodali, u slučaju smrznutih i osušenih skakavaca, neophodno je da se pre konzumiranja uklone noge i krila.

Iz Evropske komisije su naveli da insekti spadaju u "novu hranu", što podrazumeva sve one namirnice koje ljudi nisu jeli u značajnijoj meri sve do 15. maja 1997. godine, kada je dokument o regulaciji nove hrane stupio na snagu.

Mada postoje neki dokazi da su insekti i ranije bili konzumirani, nijedna država članica nije potvrdila da su imali neku značajnu ulogu u ishrani do 15. maja 1997, navodi EK. Ističu da je ovakav tip hrane u potpunosti bezbedan, i da ne predstavlja niakakvu opasnost po zdravlje ljudi.

"Na konzumentima je da odluče da li žele da jedu insekte ili ne. Korišćenje insekata kao alternativnog izvora belančevina nije nikakva novost, i oni se redovno jedu u mnogim krajevima sveta", navodi u saopštenju Komisija.

Komentari (0)

Evropa