Evropa

Francuzu preti optužba za špijunažu u Iranu zbog fotografisanja u pustinji, njegova porodica moli Makrona za pomoć

Komentari

Autor: Euronews/J.S.

30/05/2021

-

20:02 >> 20:54

Francuzu preti optužba za špijunažu u Iranu zbog fotografisanja u pustinji, njegova porodica moli Makrona za pomoć
Benžamin Brijer - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuski turista biće optužen za špijunažu u Iranu nakon što se navodno fotografisao u pustinji prošle godine. Benjamin Briere (35) uhapšen je u Iranu prošlog maja i optužen da je bespilotnom letelicom snimao oblasti u kojima se nalazila iranska vojska.

Briere je optužen da je širio "propagandu protiv sistema" u vezi sa navodnim objavama na društvenim mrežama koje dovode u pitanje iranske zakone, saopštio je njegov advokat Daeid Dehghah.

On je rekao da su do sada odbačene dve optužbe protiv njegovog klijenta, a to su alkoholizam i korupcija, koje se u Iranu vode kao jedna od najtežih krivična dela i kazna za njih može biti  smrt. 

"Žedan avanture i istraživanja"

Briere je već godinu dana u centralnom zatvoru u Mašhadu. U sredu je njegova sestra Blandin Briere objavila otvoreno pismo francuskom predsedniku Emanuelu Makronu pozivajući ga da interveniše.

"Mi smo, kao njegovi najbliži, prošli kroz pakao. Ovo hapšenje i optužbe su neutemeljene, sigurna sam da vaše službe sve znaju. Naš brat, sin i ujak očigledno nije agent nijedne obaveštajne službe. Gospodine predsedniče, danas vam pišem tražeći da upotrebite sva diplomatska sredstva potrebna za njegovo oslobađanje i da sve ovo zaustavite", napisala je ona.

Tanjug AP/Nicholas Garriga

 

Za brata je rekla da je bio "žedan avanture i istraživanja" i kupio je kombi pre dve godine, krenuvši na putovanje kroz Finsku, Tursku i Crnu Goru pre nego što je stigao u Iran kako bi istraživao i ovu zemlju u decembru 2019. godine.

Od hapšenja, njemu su bila dozvoljena četiri telefonska razgovora s porodicom.

Pozadina hapšenja evropskih turista u Iranu

Hapšenje i pritvor francuskog državljanina došlo je u vreme pojačanih napetosti između Irana i evropskih sila.

Francuska je jedna od od šest zemalja, zajedno sa SAD, Britanijom, Kinom, Rusijom i Nemačkom, koja vodi razgovore sa Iranom o obnavljanju zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana: nukleranog sporazuma iz 2015. godine iz kojeg se povukao bivši američki predsednik Donald Tramp 2018. godine. Od tada su Iranu ponovo nametnute oštre sankcije koje su negativno uticale na ekonomiju ove zemlje.

Islamska republika optužena je da je koristila strane zatvorenike kao pregovaračke uloge za novac i uticaj sa zapadnim zemljama i da je vršila pritisak na njih.

Prošlog meseca britansko-iranski državljanin Nazin Zaghari Ratclif osuđen je na šest godina zatvora za "popagandu protiv režima".

Među ostalim evropskim državljanima uhapšenim u Iranu zbog optužbi za špijunažu, su i penzonisani britansko-iranski otac dvoje dece, švedsko-iranski lekar, švajcarsko-iranski biznismen i mnogi drugi.

Strani državljani su takođe korišćeni za olakšavanje razmene. Ranije su Iran i Francuska razmenili francuskog istraživača Ronalda Marchala za iranskog inženjera Džalala Ruholhnedžada. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa