Evropa

Dogovor posle dvomesečne krize vlasti u Rumuniji - postignut sporazum o koalicionoj vladi

Komentari

Autor: Jutarnji

21/11/2021

-

23:20

Dogovor posle dvomesečne krize vlasti u Rumuniji - postignut sporazum o koalicionoj vladi
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Liberali na vlasti u Rumuniji i njihovi bivši rivali, socijaldemokrate, postigli su danas sporazum o formiranju koalicione vlade, dva meseca nakon što je izbila teška politička kriza usred pandemije.

Dve stranke, koje su delile vlast od 2012. do 2014. godine, dogovorile su se i o "smeni" premijera bez presedana do parlamentarnih izbora u decembru 2024. godine, prenosi Jutarnji.

Kandidat liberala (PNL) Nikolaje Čuka i socijaldemokrata (PSD) Marsel Čolaku trebalo bi da preuzmu mesto premijera, sa mandatom od po godinu i po.

"Završili smo pregovore o političkoj strukturi buduće vlade", rekao je Čolaku novinarima posle sastanka sa PNL-om i Partijom mađarske manjine (UDMR), koalicionim partnerom.

Ostaje da se u ponedeljak dogovori ko će biti premijer nove vlade, nakon čega bi njihov izbor trebalo da potvrdi predsednik Klaus Johanis, dodao je Čuka.

Buduća vlada se suočava sa nizom problema koje treba što pre rešiti: inflacija blizu osam odsto u uslovima usporavanja privrednog rasta, oporavka javnih finansija i upravljanja zdravstvenom krizom.

U Rumuniji je 37 odsto stanovništva potpuno vakcinisano a zemlja trpi četvrti talas koronavirusa.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa