Region

Bivši rivali na putu da formiraju koaliciju: Liberali i socijaldemokrate Rumunije rotiraju kandidate za premijera

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2021

-

10:19

Bivši rivali na putu da formiraju koaliciju: Liberali i socijaldemokrate Rumunije rotiraju kandidate za premijera
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rumunska vladajuća Liberalna stranka i njihovi bivši rivali, levičarska Socijaldemokratska stranka, rotiraće kandidate za premijera u potencijalnoj koalicionoj vladi, složili su se kasno sinoć lideri ove dve stranke.

Međutim, pregovori se nastavljaju i dalje, čime se produžava politički "ćorsokak" u koji je dospela Rumunija, navodi Rojters.

Politički sukobi i nesuglasice doveli su Rumuniju do privremene prelazne vlade, dok istovremeno rastu troškovi energije, ekonomski oporavak se usporava, a zemlja je u kovitlacu najsmrtonosnijeg talasa kovida 19 od početka pandemije, prenosi agencija.

Liberali, čija se centristička koaliciona vlada raspala pre više od dva meseca zbog spora oko fonda za regionalni razvoj, odlučili su da pregovaraju o novoj koalicionoj vladi, ali ovoga puta sa socijaldemokratama umesto da rekonstruišu stari savez.

Liberalna stranka je pobedila na izborima 2020. godine vodeći kampanju protiv socijaldemokrata koje su optužili da zanemaruju i slabe borbu protiv korupcije.

Levičarska stranka Socijaldemokrata, koja je i dalje najveća stranka u parlamentu i negira ove optužbe, ima 157 poslaničkih mesta, dok Liberalna stranka ima 134 poslaničkih mesta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa