Evropa

Drugi dan pod ključem u Austriji: Inače prepune ulice Beča sada su sablasno prazne

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

23/11/2021

-

17:50

Drugi dan pod ključem u Austriji: Inače prepune ulice Beča sada su sablasno prazne
Drugi dan pod ključem u Austriji: Inače prepune ulice Beča sada su sablasno prazne - Copyright EPA/CHRISTIAN BRUNA, Tanjug AP/Lisa Leutner, Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Drugog dana lokdauna u Austriji već se dovodi u pitanje da li će ovakva situacija zaista trajati svega dve nedelje, kao što je najavila austrijska vlada, barem za vakcinisane i izlečene od virusa kovid 19. Centralne ulice Beča, koje su tradicionalno svake godine u ovo vreme prepune turista sada su sablasno puste.

Do pre samo tri dana, malobrojni turisti šetali su glavnim gradom Austrije, a mogli su, barem oni sa kovid sertifikatima, da uđu u brojne kulturne ustanove.

Inače, drugi dan lokdauna u Austriji broj novozaraženih pao je na ispod 10.000, ali je istovremeno registrovan preveliki broj umrlih zaraženih korona virusom sa 72. U poslednja 24 sata u Austriji je registrovano 9.513 novozaraženih korona virusom. Posle dužeg vremena, više od dve nedelje, dnevni broj novozaraženih po prvi put pao je na četvorocifren broj.

Još juče je zabeležen rekordan broj za ponedeljak od skoro 14.000 novozaraženih.

Ovo je naime, četvrti lokdaun u Austriji, a mogao bi da bude i značajno skuplji od onog na jesen i zimu prošle godine, ukazuju eksperti iz "Denkfabrik Agenda Austria ". Naime, što duže bude trajao, to će biti veći skok troškova.

EPA/CHRISTIAN BRUNA

 

Do 12. decembra, za koliko je najavljeno zaključavanje, lokdaun će koštati austrijske poreske obveznike 2,7 milijardi evra. Poređenja radi, prošle godine je lokdaun koštao zemlju 2,4 milijardi evra. Ukazuju da je i pre godinu dana bio planiran kratki, tvrdi lokdan, a na njega je usledio drugi, pa i treći. Ukoliko bi lokdaun trajao do kraja godine troškovi bi dostigli 5,1 milijardi evra, a prošle godine su troškovi zatvaranja dostigli vrednost od "samo" 3,8 milijardi evra.

Ako bi lokdaun trajao do sredine februara, to bi se odrazilo na privredu sa gubitkom od 10,6 milijardi evra, izračunali su eksperti.

AP Photo/Lisa Leutner

 

Razlog za moguću eksploziju troškova aktuelnog lokdana su u tome da je privreda ojačala u odnosu na jesen prošle godine, to jest već je bila dostigla skoro nivo od 2019., objašnjavaju iz "Agende Austria". Oni ujedno kritikuju upravljanje krizom vlade.

"Niko ne može da se krivi za izbijanje pandemije, ali za stravično loše upravljanje krizom može", piše u analizi.

Neophodno smanjenje kontakata

Inače, eksperti ističu da je neophodno da se broj dnevno novozaraženih smanji na 2.000 da bi moglo doći do ukidanja lokdauna, a trenutno, broj novozaraženih dnevno je petocifren. Naučnik Peter Klimek je izračunao da je neophodno smanjenje kontakata za najmanje 30 odsto, kao i da ako bi se kontakti smanjili na 50 odsto došlo bi za sedam dana do drastičnog smanjenja širenja zaraze.

Tanjug AP/Vadim Ghirda

 

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig, u izjavi ORF-u, rekao je da se polazi od toga da će se situacija dovoljno poboljšati da nevakcinisani i izlečeni budu oslobođeni lokdauna, ali ukazuje da se ne može garantovati da li će to biti do predviđenog termina.

"U pandemiji se nikada ništa ne može garantovati. Da li će lokdaun za vakcinisane nakon tri nedelje biti okončan zavisi od toga da li će nam uspeti da vakcinišemo građane i smanjimo socijalne kontakte", objasnio je on.

Ludvig naglašava da je sada važno da se značajno smanje socijalni kontakti kako se virus ne bi dalje širio.

Zatvaranje veliki problem za mnoge

Bečka Opera, za koju je, kao i sve kulturne institucije u Austriji, lokdaun veliki problem, namerava da putem besplatnog strima narednih nedelja obraduje ljubitelje opere. Prva opera koja se preko sajta nudi je opera Riharda Vagnera "Prsten Nibelunga". Radi se o izvojenju iz 2016. godine, koje će biti dostupno na sajtu do petka.

Tanjug AP/Vadim Ghirda

 

U petak se postavlja opera "Ljubavni eliksir" Gaetana Donicetija. Program za narednu nedelju biće objavljen naknadno. Vrhunac digitalnog programa je svakako Mocartov "Don Ðovani" u režiji Beri Koskija, opera koja će biti postavljena na sajt 5. decembra.

"Kao što možete zamisliti, situacija u našoj kući je veoma opterećujuća i teška", istakao je direktor Opere Bogdan Roščić u pismu publici.

On je naglasio da će Opera narednih nedelja nastaviti sa probama kako bi mogla, čim to bude moguće, ponovo da realizuje nastupe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa