Evropa

Austrijanci od ponoći u lokdaunu - poznato i kolike će biti kazne za odbijanje vakcinacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/11/2021

-

09:13

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Građani Austrije od ponoći mogu svoj doma da napuste samo ako moraju na posao ili u školu, odnosno u kupovinu osnovnih namirnica, ali i radi psihičkog i fizičkog oporavka. Sve prodavnice, izuzev prehrambenih i apoteka, biće zatvorene, uključujući restorane, hotele i kulturne i zabavne ustanove.

U svim javnim zatvorenim prostorima uvodi se obavezno nošenje maski, a na posao mogu doći samo vakcinisani, izlečeni ili negativno testirani zaposleni.

Tanjug AP/Florian Schroetter

 

Dan pošto je vlada usvojila mere, protivnici korona mera organizovali su proteste u Beču. Centar grada je potpuno zatvoren, a oko 1.300 policajaca obezbeđivalo je skup.  

Poznate kazne za odbijanje vakcine

Nakon što je austrijska vlada najavila da će uvesti obaveznu vakcinaciju, sada su poznate i kazne za nepoštovanje nove obaveze. U nacrtu zakona, na kojem radi Ministarstvo zdravlja, predviđeno je da osobe koje ne budu poštovale obavezu vakcinacije budu kažnjene sa do 3.600 evra za odbijanje prve doze i 1.450 za odbijanje treće doze.

"Mora se napraviti ponuda i građani navesti na vakcinaciju. Ko tu ponudu odbije moraće da plati novčanu kaznu", rekla je ministarka nadležna za ustavna pitanja Karoline Edštadler.

Ona je potvrdila da su kazne u navedenoj visini.

"Apsolutno nismo zadovoljni stopom vakcinacije", kazala je Edštadler na javnom servisu ORF.

Protesti i u Briselu

Protiv korona mera održni su protesti u Briselu pošto su belgijske vlasti donele odluku o obaveznom radu od kuće četiri dana u nedelji. Demonstranti su bacali predmete na policiju, koja je uzvratila vodenim topovima i suzavcem.

"Ovde sam jer želimo slobodu. Očekuju od nas da budemo vakcinisani nečim što nije dovoljno ispitano, da ne možemo da odemo na posao, to nije sloboda, to nije mesto gde želimo da živimo. Živimo u Zapadnoj Evropi, i samo hoćemo da budemo slobodni, kao što smo bili i ranije", rekla je Evelin Dinejer koja je došla na protest.

Keni Du Kok, koji je takođe bio na protestu u Beču rekao je da je došao jer želi da se bori protiv diskriminacije.

"Ljudi koji su vakcinisani jednom vakcinom ne mogu da uđu u određenu ustanovu. Ne želim diskriminaciju", naveo je on.

Nemira je i bilo i u Holandiji. Demonstrati su bacali petarde i palili bicikle u Hagu, dok je policija otvorila vatru na protivnike kovid mera u Rotardamu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa