Biznis vesti

Šoping pred zaključavanje u Austriji: Trgovine beleže povećan obrt od 15 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

21/11/2021

-

11:01

Šoping pred zaključavanje u Austriji: Trgovine beleže povećan obrt od 15 odsto
Šoping pred zaključavanje u Austriji: Trgovine beleže povećan obrt od 15 odsto - Copyright Tanjug AP/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Subota, poslednji radni dan pred zaključavanje u Austriji, donela je trgovini povećan obrt u proseku za 15 odsto. Frekvencija kupaca bila je povećana za oko 10 odsto u poređenju sa istim danom 2019. godine, saopštilo je Udruženje trgovaca Austrije.

Povećan broj kupaca bio je primetan u svim prodavnicama, ali je bio veći na zapadu nego na istoku Austrije. Na zapadu zemlje je, na mnogim mestima, bilo i redova ispred prodavnica, posebno zbog velikih popusta i ponuda pred predstojeći "Crni petak".

Ponajviše kupaca imale su prodavnice elektronike, igračaka, sportske opreme, kozmetike, knjižare i konfekcije.

U Beču su protesti protiv korona mera uticali na poslovanje u centru grada i na poznatoj trgovinskoj ulici Mariahilferštrase.

"Poslednji dan rada prodavnica pred lokdaun bio je za mnoge dobar. Međutim, on ne može ni na koji način da nadoknadi gubitke tokom perioda zaključavanja”, istakao je predsednik Udruženja Rajner Vil.

U novembru je poslovanje trgovaca u Austriji, zbog lokdauna za nevakcinisane, već umanjeno za 25 odsto.

Ekonomisti procenjuju da će zaključavanje, koji će u Austriji biti na snazi od ponedeljka, koštati austrijsku privredu jednu milijardu evra nedeljno i ističu da su u najvećem problemu gastronomija i trgovina.

Poučen iskustvom iz novembra prošle godine, ekspert ekonomskog instituta Wifo Jozef Baumgartner ukazuje da će u ovom mesecu BDP biti manji za 800 miliona evra. U prve dve nedelje decembra efekat lokdauna biće još snažniji, jer je tada uobičajena kupovina poklona pred Božić, pa gubitak iznosi milijardu nedeljno.

Slično procenjuje i Klaus Vajerštras iz HIS-a, koji smatra da će šteta od lokdauna po privredu biti oko tri milijarde evra. Međutim, on ističe da je bolje sada zatvoriti privredu, nego propustiti celu zimsku turističku sezonu.

"Samo ako lokdaun bude delovao, mogu se 'spasiti' januar i februrar", ukazao je Vajerštras.

Dan zaključavanja Beč košta 49 miliona evra

Glavni grad Austrije, Beč, koji važi za omiljenu turističku destinaciju, pretrpeće velike finansijske gubitke zbog lokdauna koji se u ponedeljak uvodi u celoj zemlji.

Iz kancelarije sekretara za finansije Petera Hankea procenjuju da svaki dan zaključavaja košta Beč 49 miliona evra. U toj svoti uključeni su gubici obrta trgovine, gastronomije, a pre svega hotelijera.

"Za privredu i turizam u Beču, lokdaun je veliki izazov", naglasio je Hanke.

On, međutim, smatra da je zbog loše epidemiološke situacija lokdaun zasigurno korisna mera.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis