Evropa

Austrija se sprema za potpuni lokdaun: Gužve u prodavnicama, policija na oprezu zbog protesta protiv mera

Komentari

Autor: Tanjug

20/11/2021

-

10:25

Austrija se sprema za potpuni lokdaun: Gužve u prodavnicama, policija na oprezu zbog protesta protiv mera
Austrija se sprema za potpuni lokdaun: Gužve u prodavnicama, policija na oprezu zbog protesta protiv mera - Copyright Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Dva dana pred potpuni lokdaun u Austriji, u Beču su ulice i prodavnice pune građana koji žele da iskoriste poslednji trenutak za kupovinu stvari koje neće moći u narednih 20 dana. Od ponedeljka do 13. decembra sve radenje, osim supermarketa, prehrambenih prodavnica, apoteka, benzinskih pumpi, drogerija, moraće da zatvore svoja vrata.

Kao i pred ranija tri lokdauna, i ovaj put Bečlije pune korpe i u prodavnicima namirnica, iz straha da bi moglo doći do nestašica nekih proizvoda. I centar Beča, zbog lepog vremena, pun je Bečlija i turista.

Oni koriste poslednja dva dana da slobodno prošetaju, obiđu brojne božićne pijace, koje će morati da budu zatvorene, nakon svega par dana rada.

Pošto je na snazi lokdaun za nevakcinisane policija sprovodi kontrolu "2G" dokumenata - sertifikat o vakcinaciji ili potvrda o preležanom kovid 19, na mestima sa većom frekvencijom.

Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner

 

Inače, za danas su ptotivnici korona mera najavili proteste u centru Beča. Planirano je više povorki koje će se kretati kroz centar grada, a učešće su najavili i desničarski ekstremisti.

Na najveći protest pozvala je Slobodarska partija Austrije (FPO), koja će se okuputi na trgu Heldenplac odakle će se kretati centralnom ulicom Beča Ringom.

Organizatori protesta očekuju najmanje 10.000 učesnika.

Jedna druga povorka kretaće se Ringom do Heldenplaca, a organizatori očekuju oko 3.000 učesnika.

Koliko će danas biti demonstracija za sada policija ne zna, kazao je portparol bečke policije Markus Ditrih agenciji APA dodajući da je taktika prijavljivanja više skupova kojom se želi otežati delovanje policije.

Policija će u subotu u centru grada imati, kako je najavila, više od 1.300 čuvara reda.

Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner

 

Učesnici protesta, prema važećim epidemiološkim merama, moraće da nose FFP2 maske, što će policija i kontrolisati, najavljeno.

Takođe će se posebno kontrolisati autobusi za koje važi "2G" pravilo pa putnici koji nisu vakcinisani ili preležali kovid neće moći da putuju.

Za očekivati je da se učesnici protesta neće pridržavati epidemioloških mera, pa je moguće da će doći do čarki sa čuvarima reda.

Udar na privredu, Beč gubi 49 miliona evra dnevno

Lokdaun koji će na snazi da bude od ponedeljka koštaće austrijsku privredu jednu milijardu evra nedeljno, procenjuju ekonomisti, a posebno su u problemu gastronomija i trgovina.

Poučeni iskustvom lokdauna iz novembra prošle godine, ekspert ekonomskog instituta Vifo Jozef Baumgartner ukazuje da će u ovom mesecu BDP biti manji za 800 miliona evra.

U prve dve nedelje decembra efekat lokdauna biće još snažniji, jer je tada uobičajena kupovina poklona pred Božić, pa gubitak iznosi milijardu nedeljno.

Slično procenjuje i Klaus Vajerštras iz HIS-a, koji smatra da će šteta od lokdauna po privredu biti oko tri milijarde evra.

Međutim, on ističe da je bolje sada zatvoriti privredu, nego propustiti celu zimsku turističku sezonu.

Tanjug AP/Zoran Mirković

 

Samo ako lokdaun bude delovao, mogu se "spasiti" januar i februar, ukazao je on.

Inače, glavni grad Austrije, Beč, koji važi za omiljenu turističku destinaciju, pretrpeće velike finansijske gubitke zbog lokdauna koji se u ponedeljak uvodi u celoj zemlji.

Svaki dan zaključavanja košta Beč 49 miliona evra, procenjuju iz kancelarije sekretara za finansije Petera Hankea.

U toj svoti uključeni su gubici obrta trgovine, gastronomije, a pre svega hoteljera.

"Za privredu i turizam u Beču, lokdan je veliki izazov", naglasio je Hanke.

On, međutim, smatra da je zbog loše epidemiološke situacija lokdaun zasigurno korisna mera.

Lokdaun i obavezna vakcinacija

Austrijska vlada je, u razgovoru sa pokrajinama, donela odluku da od ponedeljka, 22. novembra, svi građani, a ne samo nevakcinisani, budu zaključani zbog teške epidemiološke situacije sa koronavirusom. Takođe, kancelar Aleksandar Šalenberg najavio je da će vakcinacija da bude obavezna od 1. februara.

Prema planu, lokdaun bi mogao da bude produžen maksimalno za još 10 dana, a nakon isteka 20 dana zaključavanja, nevakcinisani bi i dalje bili u lokdaunu.

Škole neće raditi, već će imati samo službu čuvanja dece čiji roditelji zbog posla ne mogu da brinu o njima.

Tanjug AP/Zoran Mirković

 

Šalenberg je, u obraćanju naciji, zamolio vakcinisane građane za solidarnost.

Nakon sve glasnijih zahteva, usled teške epidemiološke situacije, za uvođenje obavezne vakcinacije protiv koronavirusa, austrijska vlada je, na sastanku sa pokrajinama, prelomila i odlučila se za njeno uvođenje. 

Od 1. januara bi obavezna vakcinacija trebalo bi da počne da se primenjuje 1. februara i to uz usvojeni odgovarajući zakon, koji bi sadržao i visoke novčane kazne.

I Lekarska komora Austrije izjasnila se za uvođenje obavezne vakcinacije protiv korona virusa za sve građane.

Komentari (0)

Evropa