Evropa

Austrija se potpuno zatvara i uvodi obaveznu vakcinaciju: Lokdaun za sve, obavezna imunizacija od februara

Komentari

Autor: Tanjug

19/11/2021

-

09:18

Austrija se potpuno zatvara i uvodi obaveznu vakcinaciju: Lokdaun za sve, obavezna imunizacija od februara
Austrija se potpuno zatvara i uvodi obaveznu vakcinaciju: Lokdaun za sve, obavezna imunizacija od februara - Copyright Tanjug/AP Photo/Michael Gruber

veličina teksta

Aa Aa

Austrijska vlada je, u razgovoru sa pokrajinama, donela odluku da od ponedeljka, 22. novembra, svi građani, a ne samo nevakcinisani, budu zaključani zbog teške epidemiološke situacije sa koronavirusom. Takođe, kancelar Aleksandar Šalenberg najavio je da će vakcinacija da bude obavezna od 1. februara.

Prema planu, lokdaun bi mogao da bude produžen maksimalno za još 10 dana, a nakon isteka 20 dana zaključavanja, nevakcinisani bi i dalje bili u lokdaunu.

Škole neće raditi, već će imati samo službu čuvanja dece čiji roditelji zbog posla ne mogu da brinu o njima.

Šalenberg će, u obraćanju naciji, zamoliti vakcinisane građane za solidarnost.

Nakon sve glasnijih zahteva, usled teške epidemiološke situacije, za uvođenje obavezne vakcinacije protiv koronavirusa, austrijska vlada je, na sastanku sa pokrajinama, prelomila i odlučila se za njeno uvođenje. 

Od 1.januara bi obavezna vakcinacija trebalo bi da počne da se primenjuje 1. februara i to uz usvojeni odgovarajući zakon, koji bi sadržao i visoke novčane kazne.

I Lekarska komora Austrije izjasnila se za uvođenje obavezne vakcinacije protiv korona virusa za sve građane.

"Potreban je jasan signal Republike, da društvo ne može dalje podneti aktuelnu situaciju", rekao je predsednik Lekarske komore Tomas Sekeres.

Tanjug AP/Lisa Leutner

 

On je zatražio od vlade da nađe prave reči i izradi katalog posledica za sve koji odbiju vakcinaciju.

Više guvernera austrijskih pokrajina izjasnilo se već za uvođenje obavezne vakcinacije, jer smatraju da na drugi način zemlja neće izaći iz "lokdaun spirale ".

Ekspert za ustavno pravo Bernd Kristijan Funk smatra da obavezna vakcinacija ne bi bila suprotna ustavu, već u ovom konkretnom slučaju mera u skladu sa situacijom.

I Karl Šteger sa Univerziteta u Beču smatra da bi odluka o obaveznoj vakcinaciji bila održiva i pred Ustavnim sudom.

Time bi Austrija bila prva država članica EU koja bi uvela opštu obavezu vakcinacije protiv koronavirusa.

Istraživanje javnog mnjenja pokazuje da 53 odsto Austrijanaca podržava uvođenje obavezne vakcinacije.

U Austriji je već jednom uvedena obavezna vakcinacija, i to 1948.godine, kada su se u zemlji širile velike boginje.

Pismo građanima Beča

Građani Beča, koji do sada još nisu vakcinisani protiv koronavirusa narednih dana dobiće pismo od Grada u kojem se, pored poziva na vakcinaciju i objašnjenja važnosti imunizacije, nalazi i rezervisani termin.

Pomenuto pismo nevakcinisanim stanovnicima Beča napisano je u saradnji sa austrijskim zdravstvenim osiguranjem (OeGK).

"Vaš lični termin na kovid vakcinu je stigao", piše u pismu namenjenom nevakcinisanima.

Za prve primaoce pisma, rezervisan je 26. novembar, a ko ne može da dođe na predloženi termin moli se da ga stornira, odnosno pomeri.

U pismu se ukazuje i da će, zbog razvoja pandemije u Austriji u sve više oblasti važiti "2G" pravilo, odnosno pristup će imati samo vakcinisana ili izlečena lica.

Tanjug/AP Photo/Michael Gruber

 

Slična pisma razmatraju i druge pokrajine, a Beč je prva pokrajina koja ih je poslala nevakcnisanima, sa ciljem pospešivanja vakcinacije.

Gradske vlasti i OeGK ukazuju da ostaje da se vidi da li će nevakcinisani iskoristiti za njih rezervisane termine i poziv na vakcinaciju.

Inače u Beču trenutno ima oko 340.000 nevakcinisanih građana, za koje je rezervisan termin za vakcinaciju.

U pismu se pojašnjavaju i svi mitovi koji kruže društvenim mrežama o vakcinama, kao i lažnim vestima.

Deo vojske poziva na demonstracije

Dok se policija u Beču priprema za održavanje reda i mira na protestima protiv korona mera zakazanim za sutra, delovi austrijske vojske pozivaju na učešće.

Dva visoka oficira u otvorenom pismu pozvala su pripadnike vojske da se priključe protestu protiv ograničenja slobode i vakcinacije.

Oni su, u svom pismu, uporedili preduzete epidemiološke mere sa silovanjem i tvrde da se građani, nakon 75 godina, pomovo stigmatizuju i zatvaraju.

Portparol vojske Mihael Bauer istakao je da je slučaj već na obradi kod disciplinske komisije armije.

I vojni Slobodni sindikat Austrije (FPGOe) poziva vojsku na borbu za "slobodu i ljudsko dostojanstvo" na sutrašnjem proteste.

Sindikat javne službe (GoeD) pri vojsci ukazuje da FGOe nije reprezentativni sindikat, već neko društvo koje koristi agresivni jezik, koje ne brani prava zaposlenih.

Za sutra je zakazano više protesta antivaksera, desničara, protivnika korona mera.

Sistem za prijavu rezultata testova pred kolapsom

Inače, zbog prevelikog broja rezultata korona testova Epidemiološki prijavni sistem (EMS) u kojem se centralno prikupljaju svi rezultati testova na koronu iz cele Austrije, nalazi se pred kolapsom, upozorava Ministarstvo zdravlja Austrije.

Dinamika četvrtog talasa epidemije aktuelno donosi do sada neviđeni broj rezultata testova, koji EMS stavlja pred ogroman izazov, saopštilo je Ministarstvo.

"Da bi sprečili krah EMS je Ministarstvo naložilo pokrajine i laboratorije da od sada samo pozitivne rezultate prijavljuje u EMS", dodaje se u saopštenju.

Negativni rezultati i sumnje na oboljenje do daljnjeg neće biti uneti u EMS, već će biti obrađeni u pokrajinskim sistemima.

Ta mera pogađa pre svega Beč, Donju Austriju, Gornju Austriju, Salcburg, Tirol i Forarlberg.

Mera ostaje na snazi, kako se navodi, sve dok se ne bude osiguralo da EMS, usled smanjenja broja rezultata, može da radi efektivno.

Komentari (0)

Evropa