Evropa

Lokdaun u Austriji podstakao vakcinaciju, ali i nejedinstvo u vladi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

16/11/2021

-

09:41

Lokdaun u Austriji podstakao vakcinaciju, ali i nejedinstvo u vladi
Vakcinacija u Austriji - Copyright Tanjug AP/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Nove epidemiološke mere koje su od juče na snazi i sama njihova najava prošle nedelje su podstakle značajno vakcinaciju protiv koronavirusa u Austriji.  Tokom prošle nedelje dato je 462.534 vakcina, što je najviše od jula, a od tog broja njh 272.371 su buster doze. Inače, dosadašnji rekord kod prvih doza, zabeležen je početkom maja, kada je u jednoj nedelji vakcinu primilio 333.324 osobe.

Stopa vakcinacije u Austriji je aktuelno na 65 odsto, a najgora u vakcinaciniji je i glavno žarište infekcije pokrajina Gornja Austrija sa stopom od svega 60,5 procenata.

Tanjug/AP/Lisa Leutner

 

Na samom vrhu je pokrajina Burgenland gde je stopa vakcinacije dostigla 72 odsto.

Nejedinstvo u vladi Austrije

Međutim, nakon usvajanja odluke o uvođenju lokdauna za nevakcinisane u austrijskoj vladi došlo je do razdora u vezi mogućih daljih mera, ako se epidemiološka situacija dovoljno ne poboljša.

Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn rekao je da razmatra uvođenje opšteg noćnog zaključavanja.
Njega su najpre napale ministarke iz redova Narodne partije (OVP) turizma Elizabet Kestinger i privrede Margarete Šrambek, a zatim se za reč javio i kancelar Aleksander Šalenberg koji je poručio da ne prihvata zaključavanje za vakcinisane.

"Lokdaun za nevakcinisane bila je dalekosežna mera i sada je važno da se primeni i kontroliše. Dajte da najpre deluje mera", kazao je kancelar za ORF.

Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner

 

Prema njegovim rečima 35 odsto građana suočeno je sa masivnim ograničenjem sloboda.

"Želim da nevakcinisane navedem da se vakcinišu, a ne zaključam vakcinisane", poručio je Šalenberg.

On je kazao da je pravo ministra zdravlja da iznese mere čija svrsishodnost se dovodi u pitanje, ali to nije aktuelni stav vlade.

"Zasigurno neću spekulisati o daljim merama. To što drugi rade je njihova stvar", istakao je Šalenberg.

Istovremeno je ukazao da između njega i ministra zdravlja Volfganga Mikštajna vlada dobra radna atmosfera, ali je i uprkos tome otkazao sastanak koji je sam Mikštajn najavio za sredu sa ciljem analize delovanja pravila "2G".

"Takav sastanak nije planiran. Ne znam ništa o tome. Meni nije poznato da će biti takvog skupa, a to znači da ga neće biti", istakao je kancelar Šalenberg.

Sa druge strane, vicekancelar Verner Kogler stao je uz svog ministra iz redova Zelenih, Mikštajna.

"Lokdaun za nevakcinisane, koji je vlada zajedno sa pokrajinama usvojila, je važan korak, ali eksperti upozoravaju da ta mera možda neće biti dovoljna. Zato je sada važno pripremiti dalje korake", rekao je Kogler.

Pooštrene mere i u školama 

Nove epidemiološke mere se odnose i na škole koje sada ne dozvoljavaju ekskurzije i vanškolske aktivnosti u periodu od naredne dve nedelje. Pored toga, privremeno se ukida mogućnost korišćenja školskih prostorija za eksterna udruženja, proizilazi iz obaveštenja Ministarstva obrazovanja.

Takođe uvedena je obaveza nošenja maski višeg zaštitnog nivoa tipa FFP2 ne samo u višim razredima, već I u osnovnoj školi. Za razliku od viših razreda, međutim, osnovci, koji su do sada mogli da nose "obične zaštitne maske", svoje FFP2 maske mogu skinuti u svojoj klupi.

U naredne dve nedelje svi đaci će biti testirani tri puta nedeljno, od čega najmanje jednom PCR testom. Od testiranja su izuzeta samo deca koja su preležala kovid-19, pošto kod njih i bez nove infekcije test može prikazati pozitivan rezultat.

Šta podrazumeva lokdaun?

Podsetimo, nove mere koje podrazumevaju lokdaun, stupile su na snagu juče. Ovu odluku su doneli savezni kancelar Aleksandar Šalenberg i šefovi vlada saveznih država uz obrazloženje da je mera usvojena da bi se "sprečio kolaps medicinske zaštite".

Nova mera znači da svi oni koji nemaju dokaz o 2G, što je zapravo dokaz da su vakcinisani ili da su preležali koronu, mogu da napuste svoj stan u slučaju da idu na posao, u školu ili kupovinu osnovnih životnih namirnica.

Tanjug AP/Lisa Leutner

 

Austrijska policija od juče kontroliše na javnom prostoru poštovanje 2G pravila, odnosno zaključavanje nevakcinisanih, a u slučaju kršenja epidemioloških mera preti kazna. 

Svako ko na javnom prostoru bude kontrolisan i uhvaćen bez važećeg 2G dokaza biće kažnjen. 
Tako je za odbijanje kontrole predviđena kazna od 1.450 evra, koliko "košta" i kršenje lokdauna za nevakcinisane, ali i za kupce koji krše 2G pravilo u jednoj radnji. Vlasnik objekta u kojem se krši 2G pravilo kažnjavaće se sa 3.600 evra.

Kršenje 2G "pravila na radnom mestu zaposlenog" košta " 500 evra, a poslodavca 3.600 evra.
"Najskuplji" prekršaj je kada se uhvati neko ko organizuje manifestacije bez poštovanja korona mera, a to se kažnjava sa iznosom do 30.000 evra.

 

Komentari (0)

Evropa