Evropa

U Austriji zaražena osoba ušla na predstavljanje korona aplikacije koja kontroliše status vakcinacije

Komentari

Autor: Tanjug

12/11/2021

-

09:50

U Austriji zaražena osoba ušla na predstavljanje korona aplikacije koja kontroliše status vakcinacije
U Austriji zaražena osoba ušla na predstavljanje korona aplikacije koja kontroliše status vakcinacije - Copyright AP/Florian Schroetter

veličina teksta

Aa Aa

Na predstavljanju nove korona aplikacije, kojom se omogućava brza kontrola statusa vakcinacije, izlečenja ili rezultat korona testa, koju je organizovao sekretar za zdravstvo pokrajine Beč Peter Haker, bilo je jedno zaraženo lice.

Kako se ispostavilo posle prezentacije aplikacije "Grin ček" u jednom kafiću, jedna osoba koja je bila na tom skupu zaražena je koronavirusom.

Taj slučaj je pokazao koliko je teško sprovesti kontrolu u gastronomiji.

Na konferenciju za štampu došao je veliki broj predstavnika medija, pre svega što je, pored aplikacije, Peter Haker trebalo da objavi i prve detalje novih korona mera u Beču.

Novinarima niko nije tražio dokumenta

Pojedini novinari tvrde da ih niko prilikom dolaska na konferenciju za štampu nije upitao za jedan od potrebnih dokumenata - sertifikat o vakcinaciji ili potvrdu o izlečenju.

Na upit je kabinet Petera Hakera ukazao da, prema aktuelnoj uredbi, u Austriji na radnom mestu važi takozvano 3G pravilo i da poslodavac u medijima mora kontrolisati da li novinari imaju sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom kovid19 ili negativan test.

"Konferencija za štampu je tada samo privremeno radno mesto", ukazano je iz kabineta, dodajući da i za poslovni termin važi 3G iako se događa na mestu na kojem inače važi 2G pravilo.

Pošto je jedna osoba koja je učestvovala na konferenciji pozitivno testirana na koronu, više novinara je dobilo poziv gradskih vlasti da se testiraju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa