Evropa

Van der Belen: Situacija je previše opasna, radi se o zaštiti ljudskih života.

Komentari

Autor: Tanjug

19/11/2021

-

21:37

Van der Belen: Situacija je previše opasna, radi se o zaštiti ljudskih života.
Aleksandar Van der Belen - Copyright AP/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen pozvao je građane na zajedništvo i da ne dozvole podele u društvu usled pandemije koronavirusa. Odluku Vlade o uvođenju lokdauna od ponedeljka on je ocenio ispravnom, iako, kako smatra, je došla kasno.

"Suviše je drastičan razvoj u bolnicama, situacija u koju je dospelo naše društvo je previše opasna. Nije moglo jednostavno da se nastavi tako. Radi se o zaštiti ljudskih života. Molim vas dajte svoj deo doprinosa da što bolje i brže savladamo četvrti talas", poručio je on.

Van der Belen je ukazao da u demokratskom društvu svi imaju svoja osnovna i ljudska prava, kao i slobode, ali da postoje i "ljudske obaveze", a to je obaveza biti tu za druge.

"To je obaveza da ne gledate u stranu, da pomažete, delujete i obaveza je da zaštitimo naše društvo. Pod okolnostima u kojima se sada nalazimo jedina obaveza biće obaveza vakcinacije. Lokdaun pomaže nam da razbijemo akutni talas. Obavezna vakcinacija može da nam pomogne da sprečimo dalje talase", objasnio je Van der Belen građanima.

On je upozorio na razdore u društvu, ističući da je opasnost velika da razdori budu sve dublji.

"To ne smemo dozvoliti. Nama je potrebno jedinstvo. Svi mi smo Austrija. I iako razdor ide kroz porodice, prijateljstva, moramo sada da se prisetimo da smo porodica, da smo prijatelji, a porodica i prijateljstvo su na kraju uvek jači od virusa", naglasio je Van der Belen, dodajući da međusobno pripisivanje krivice ne rešava ništa.

"Prestanimo s tim, gledajmo u rešenje", apelovao je on, dodajući da je odgovornost svih građana da ne dozvole da ih savladaju bol, bes i nerviranje.

Predsednik je građanima rekao i da narednih nedelja ponovo moraju uložiti napore, jer svako pojedinačno može učiniti nešto da se četvrti talas suzbije i sledeći spreči.

"Uspostavimo snažno solidarno društvo", zaključio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa