Evropa

Svaki dan lokdauna koštaće Beč 49 miliona evra

Komentari

Autor: Tanjug

20/11/2021

-

17:28

Svaki dan lokdauna koštaće Beč 49 miliona evra
Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner - Copyright Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Glavni grad Austrije, Beč, koji važi za omiljenu turističku destinaciju, pretrpeće velike finansijske gubitke zbog lokdauna koji se u ponedeljak uvodi u celoj zemlji.

Svaki dan "zaključavanja" košta Beč 49 miliona evra, procenjuju iz kancelarije sekretara za finansije Petera Hankea. U toj svoti uključeni su gubici obrta trgovine, gastronomije, a pre svega hoteljera.

"Za privredu i turizam u Beču, lokdaun je veliki izazov", naglasio je Hanke.

On, međutim, smatra da je zbog loše epidemiološke situacija lokdaun zasigurno korisna mera.

Dan pošto je austrijska vlada odlučila da od ponedeljka uvede lokdaun za sve građane i obaveznu vakcinaciju od 1. februara, protivnici korona mera organizovali su proteste u Beču. 

Centar grada je potpuno zatvoren, a više povorki sa različitih lokacija okupilo se na trgu Heldenplac, odakle su krenuli u šetnju Ringom, centralnom gradskom ulicom.

Na ulicama više od 1.000 policajaca

Skup obezbeđuje 1.300 bečkih policajaca, koji kontrolišu nošenje maski, budući da učesnici, prema važećim epidemiološkim merama, moraju da nose FFP2 maske.

Policija tvrdi da na protestu u Beču učestvuje oko 15.000 ljudi, dok FPO, koja je pozvala na okupljanja, govori o broju od čak 100.000 ljudi.

Među učesnicima su Austrijanci iz svih delova ove zemlje, a mogu se videti i strane zastave, među kojima i srpska, koju nosi grupa žena protovnica korona mera i, kako kažu, "nametnute vakcinacije".

Kancelar Aleksander Šalenberg izvinio se građanima, koji su, kako je rekao, do sada sve ispravno učinili, zbog odluke o lokdaunu, koja stupa na snagu u ponedeljak.

"Nijedano upravljanje krizom nije bez grešaka. Želim da se izvinim. Moje izvinjenje upućujem onim građanima koji su do sada sve ispravno uradili. Znam da je za njih neshvatljivo da im se sada ograničavaju slobode", podvukao je kancelar u izjavi javnom servisu ORF.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa