Evropa

Protest protiv kovid mera u Beču: U centru grada kao u košnici, na ulicama 1.300 policajaca

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

20/11/2021

-

13:57

Protest protiv kovid mera u Beču: U centru grada kao u košnici, na ulicama 1.300 policajaca
Protest u Beču - Copyright Tanjug/AP/Florian Schroetter

veličina teksta

Aa Aa

Dan pošto je austrijska vlada odlučila da od ponedeljka uvede lokdaun za sve građane i obaveznu vakcinaciju od 1. februara, protivnici korona mera organizovali su proteste u Beču.  Centar grada je potpuno zatvoren, a više povorki sa različitih lokacija okupilo se na trgu Heldenplac, odakle su krenuli u šetnju Ringom, centralnom gradskom ulicom.

Skup obezbeđuje 1.300 bečkih policajaca, koji kontrolišu nošenje maski, budući da učesnici, prema važećim epidemiološkim merama, moraju da nose FFP2 maske.

Policija tvrdi da na protestu u Beču učestvuje oko 15.000 ljudi, dok FPO, koja je pozvala na okupljanja, govori o broju od čak 100.000 ljudi.

Među učesnicima su Austrijanci iz svih delova ove zemlje, a mogu se videti i strane zastave, među kojima i srpska, koju nosi grupa žena protovnica korona mera i, kako kažu, "nametnute vakcinacije".

Poslednji radni dan za trgovinske objekte pred zaključavanje koje u ponedeljak stupa na snagu, veliki broj građana Beča iskoristio je za kupovinu. Strogi centar glavnog grada Austrije tokom dana bio je pun Bečlija sa decom, ali i turista.

Tanjug AP/Lisa Leutner

 

Kako javlja reporter Tanjuga, veliki broj učesnika protesta policajcima pokazuje navodne ateste lekara koji potvrđuju da zbog zdravstvenih razloga ne mogu da nose maske.

Međutim, policija ih najpre ljubazno moli da stave masku, a ukoliko je nemaju čak im ih i daju. Ukoliko se radi o nerazumnim, a bilo je i takvih na protestu, policija uzima njihove lične podatke.

Pošto je preko društvenih mreža bilo najava o mogućim napadima na bolnice i medije, ispred tih, ali i drugih objekata, pojačano je obezbeđenje.

Zbog agresivnog ponašanja pojedinih demonstranata, došlo je i do prvih hapšenja, a podnete su i prijave zbog kršenja Zakona o zabrani veličanja nacizma.

Jedan od učesnika je čak pokušao da policajcu uzme pištolj, ali u tome nije uspeo.

Generalni sekretar FPO-a Mihael Šnedlic rekao je za Tanjug da je u Austriji, nakon poslednjih mera vlada "to već diktatura".

"Borićemo se sa građanima protiv dikature i povratićemo našu slobodu", rekao je Šnedlic.

Njegova stranačka koleginica srpskog porekla Vesna Jovanović Klinger navodi da su građani želeli da mirnim putem iskažu svoj revolt zbog odluke vlade, ali da vlada, kako kaže, ne prihvata njihovo mišljenje.

Uoči skupova, policija je upozorila na moguće učešće i ekstremnih desničara, što se već dešavalo na ranijim protestima u prvoj polovini godine.

Šalenberg se izvinio građanima

Kancelar Aleksander Šalenberg izvinio se građanima, koji su, kako je rekao, do sada sve ispravno učinili, zbog odluke o lokdaunu, koja stupa na snagu u ponedeljak.

"Nijedano upravljanje krizom nije bez grešaka. Želim da se izvinim. Moje izvinjenje upućujem onim građanima koji su do sada sve ispravno uradili. Znam da je za njih neshvatljivo da im se sada ograničavaju slobode", podvukao je kancelar u izjavi javno servisu ORF.

Šalenberg je kazao da je predugo verovao u mogućnost uveravanja građana da je vakcinacija neophodna.

"Predugo smo se oslanjali na to da će građani sami shvatiti da je bolje da se vakcinišu", istakao je on.

Šalenberg je naglasio da je 65 odsto građana učinilo upravo za šta je zamoljeno, vakcinisalo se, drži odstojanje i nosi maske.

"Ti građani sada zbog jedne manjine moraju da prihvate ograničenje njihovih sloboda. Žao mi je i smatram nepodnošljivo što moramo zahtevati sledeći akt solidarnosti", rekao je on.

Četvrti lokdaun, prema njegovim rečima, odluka je koja mu je teško pala. On je izrazio nadu da će to biti i poslednje zaključavanje.

Prodavnice pune, Austrijanci pune korpe

Dva dana pred potpuni lokdaun u Austriji, u Beču su ulice i prodavnice pune građana koji žele da iskoriste poslednji trenutak za kupovinu stvari koje neće moći u narednih 20 dana. Od ponedeljka do 13. decembra sve radnje, osim supermarketa, prehrambenih prodavnica, apoteka, benzinskih pumpi, drogerija, moraće da zatvore svoja vrata.

Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner

 

Kao i pred ranija tri lokdauna, i ovaj put Bečlije pune korpe i u prodavnicima namirnica, iz straha da bi moglo doći do nestašica nekih proizvoda. I centar Beča, zbog lepog vremena, pun je Bečlija i turista.

Oni koriste poslednja dva dana da slobodno prošetaju, obiđu brojne božićne pijace, koje će morati da budu zatvorene, nakon svega par dana rada.

Pošto je na snazi lokdaun za nevakcinisane policija sprovodi kontrolu "2G" dokumenata - sertifikat o vakcinaciji ili potvrda o preležanom kovid 19, na mestima sa većom frekvencijom.

Austrijska vlada je, u razgovoru sa pokrajinama, donela odluku da od ponedeljka, 22. novembra, svi građani, a ne samo nevakcinisani, budu zaključani zbog teške epidemiološke situacije sa koronavirusom. Takođe, kancelar Aleksandar Šalenberg najavio je da će vakcinacija da bude obavezna od 1. februara.

Svaki dan lokdauna koštaće Beč 49 miliona evra 

Glavni grad Austrije, Beč, koji važi za omiljenu turističku destinaciju, pretrpeće velike finansijske gubitke zbog lokdauna koji se u ponedeljak uvodi u celoj zemlji.

Svaki dan "zaključavanja" košta Beč 49 miliona evra, procenjuju iz kancelarije sekretara za finansije Petera Hankea. U toj svoti uključeni su gubici obrta trgovine, gastronomije, a pre svega hoteljera.

"Za privredu i turizam u Beču, lokdaun je veliki izazov", naglasio je Hanke.

On, međutim, smatra da je zbog loše epidemiološke situacija lokdaun zasigurno korisna mera.

Komentari (0)

Evropa