Evropa

Francuski ministar pozvao britansku vladu da bude manje atraktivna za izbeglice koje traže posao

Komentari

Autor: Tanjug

29/11/2021

-

21:53

Francuski ministar pozvao britansku vladu da bude manje atraktivna za izbeglice koje traže posao
Udavila se 24 migranta u pokušaju da pređu Lamanš - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuska je za razgovare sa Velikom Britanijom o izbeglicama pod uslovom da je London spreman za ozbiljne razgovore, poručio je danas ministar unutrašnjih poslova Francuske Žeral Darmanen i pozvao britansku vladu da bude manje atraktivna za izbeglice koje traže zaposlenje.

Darmanen je na konferenciji za novinare takođe rekao da će premijer Francuske Žan Kasteks sutra poslati pismo britanskom premijeru Borisu Džonsonu sa detaljnim zahtevima Francuske, prenosi Rojters.

"Francuska vlada je spremna da nastavi razgovore sa britanskim vlastima ako više ne bude dvoumljenja", rekao je Darmanen.

Nakon što je 27 ljudi izgubilo život prošle srede pokušavajući da pređu kanal Lamanš, dve zemlje, koje su već u sukobu oko post-Bregzit aranžmana, optužuju jedna drugu da ne čine dovoljno na kontroli migracija.

Zbog produbljivanja spornih pitanja, Francuska je otkazala poziv britanskoj ministarki unutrašnjih poslova Priti Patel koja je u nedelju trebalo da prisustvuje sastanku sa kolegama iz Evrope na temu aktuelne situacije sa izbeglicama.

Upitan o britanskom predlogu zajedničkih patrola koje bi trebalo da sprečavaju ilegalni prevoz izbeglica preko Lamanša, Darmanen je upitao:

"Da li vi možete da zamislite francuske policajce na britanskim plažama? Mi nismo podizvođači koje angažuje britanska vlada. To što je Britanija ekonomski privlačna za izbeglice je bez sumnje glavni razlog za situaciju sa kojom se suočavamo", ocenio je francuski ministar unutrašnjih poslova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa