Evropa

London traži pomoć Pariza da spreči dolazak izbeglica: "To mora da prestane, mi to ne možemo da uradimo sami"

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2021

-

11:10

London traži pomoć Pariza da spreči dolazak izbeglica: "To mora da prestane, mi to ne možemo da uradimo sami"
Udavila se 24 migranta u pokušaju da pređu Lamanš - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Velikoj Britaniji je potrebna saradnja Francuske da pokuša da spreči prelazak izbeglica preko kanala Lamanš, izjavio je danas britanski ministar zdravstva Sadžid Džavid, braneći stav koji je premijer Boris Džonson izneo u pismu upućenom predsedniku Francuske Emanuelu Makronu.

"To mora da prestane. Naravno, mi to ne možemo da uradimo sami, potrebna nam je saradnja Francuske...Nadam se da će Francuzi prihvatiti da rade sa nama", rekao je britanski ministar zdravstva u intervjuu za Skaj njuz, prenosi Rojters.

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je nedavno Velikoj Britaniji da mora da se uozbilji ili će ostati isključena iz razgovora o suzbijanju priliva migranata, koji preko Lamanša beže od rata i siromaštva.

"Iznenađen sam kada se stvari ne rade ozbiljno, komunikacija između lidera se ne obavlja putem tvitova ili objavljenih pisama, mi nismo uzbunjivači", rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji sa italijanskim premijerom Mariom Dragim, preneo je Rojters.

Makron je ocenio da pismo koje je pre nekoliko dana poslao britanski premijer Boris Džonson, a u kojem kritikuje postupanje Pariza u vezi sa situacijom oko ilegalnih migranata, nije ozbiljan način rešavanja stvari.

Podsetimo, Džonson je u pismu predsedniku Makronu predložio pet koraka kako bi se izbeglo ponavljanje tragedije od srede, kada se u Lamanšu utopilo 27 migranata. Među predloženim merama su aktiviranje zajedničkih patrola kako bi se sprečilo da veći broj brodova napusti francuske obale, kao i primena najnaprednije tehnologije, poput senzora i radara.

Predložene su i uzajamne pomorske patrole u međusobnim teritorijalnim vodama i nadzor iz vazduha, kao i veća saradnja zajedničkih obaveštajnih službi. Takođe je predložio pregovore o postizanju sporazuma između Ujedinjenog Kraljevstva i EU o povratku izbeglica.

Komentari (0)

Evropa