Evropa

Austrija samo za tri pokrajine potpuno ukida "lokdaun" 12. decembra

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2021

-

17:57

Austrija samo za tri pokrajine potpuno ukida "lokdaun" 12. decembra
Austrija samo za tri pokrajine potpuno ukida "lokdaun" 12. decembra - Copyright Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Samo tri austrijske pokrajine potpuno će ukinuti lokdaun za vakcinisane i izlečene od 12. decembra, proizilazi iz današnjeg sastanka austrijske vlade i guvernera pokrajina.

Tako su Burgenland, Tirol i Forarlberg najavile da će od nedelje povratiti u potpunosti normalan život za vakcinisane i izlečene građane.

U Donjoj Austriji, Salcburgu i Štajerskoj, gastronomija i hotelijerstvo moći će da se otvore tek od 17. decembra. Do tog dana Gornja Austrija ostaje u potpunom lokdaunu. U Beču gastronomija i hotelijerstvo mogu početi s radom tek od 20.decembra.

Na sastanku su utvrđeni osnovni standardi otvaranja, kazao je kancelar Karl Nehamer. On je ukazao da pokrajine mogu usvojiti oštrije mere, ako za to postoji potreba, dodajući da je to Beč već učinio.

Za sada jedino Koruška nije odlučila šta će učiniti od 12.m decembra, kada se prekida lokdaun koji je naložila savezna vlada. "Oosnovni standardi“ otvaranja, koje je odredila austrijska vlada, dozvoljavaju ponovni rad trgovcima, uslužnim delatnostima kao što su frizeri, gastronomi, turizam, kultura i sport, ali samo za vakcinisane i izlečene.

Tanjug AP/Vadim Ghirda

 

U te objekte mogu ući samo osobe sa "2G" sertifikatom, ali uz nošenje maske. Gastronomiji je dozvoljen rad do najkasnije 23 sati, a noćna gastronomija ostaje zatvorena, saopštio je ministar zdravlja Volfgang Mikštajn.

Kulturne ustanove, u zatvorenom, mogu od ponedeljka primiti do 2.000 ljudi, a na otvorenom do 4.000, ali samo ako postoje mesta za sedenje.

U zatvorenom prostoru moraju se nositi FFP2 maske. Kada je reč o sportu za korišćenje sportskih objekata, bilo na otvorenom, bilo na zatvorneom potreban je 2G dokaz, a maska se ne mora nositi prilikom bavljenja sportom. To se tiče pre svega fitnes studija.

Vlada je najavila i pooštravanje kontrola, a gastronomima i trgovcima je zaprećeno, u slučaju kršenja epidemioloških mera, vraćanje finansijske korona pomoći koju su dobili, najavio je kancelar Nehamer.

Opasne lažne vesti o vakcinaciji

"Lokdaunom smo povukli ručnu i sada se treba obazrivo otvoriti", objasnio je Mikštajn. On je, ujedno, pozvao Slobodarsku partiju Austrije (FPO) da prestane sa širenjem lažnih vesti o vakcinaciji, rekavši da je to opasno i da predstavlja napad na demokratiju.

Što se nevakcinisanih tiče, oni i posle 12.decembra ostaju u lokdaunu, iz kojeg se mogu osloboditi širokom ponudom vakcinacije, poručio je Nehamer. Ukazao je da za sada nije dogovoreno do kada ostaje na snazi lokdaun za nevakcinisane.

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig rekao je da pandemija još nije završena i da se Beč odlučio za oprezan put postepenog otvaranja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa