Evropa

Stoltenberg: Ukrajina ima pravo da bira svoj put

Komentari

Autor: Tanjug

10/12/2021

-

21:50

Stoltenberg: Ukrajina ima pravo da bira svoj put
Jens Stoltenberg - Copyright Tanjug AP/Bertrand Guay

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg odbacio je danas ruske zahteve da povuče obavezu prema Ukrajini iz 2008. da će ta zemlja jednog dana postati članica zapadne vojne alijanse.

"Pozicija NATO, kada je u pitanju naš odnos sa Ukrajinom, ostaje nepromenjena, osnovni je princip da svaka nacija ima pravo da izabere svoj put, uključujući i kakvim bezbednosnim aranžmanima želi da pripada", rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu, prenosi Rojters.

On je naglasio da o odnosu NATO prema Ukrajini može da odlučuje 30 NATO saveznika i Ukrajina, i niko drugi.

"Ne možemo prihvatiti pokušaje Moskve da ponovo uspostavi sistem u kojem velike sile poput Rusije imaju sfere uticaja, gde mogu da kontrolišu i odlučuju šta druge zemlje rade", poručio je Generalni sekretar NATO.

Rusija je danas zatražila od NATO da povuče dokument iz 2008. u kojem potvrđuje da bi Ukrajina i Gruzija mogle jednoga dana postati članice ovog saveza, te da obeća da neće razmeštati naoružanje u zemljama koje se graniče s Rusijom i koje bi mogle da zaprete njenoj bezbednosti.

Moskva je danas upozorila i na opasnost od nove raketne krize u Evropi koja se mora sprečiti pre nego što bude prekasno, a istovremeno je optužila SAD i NATO za širenje vojnih kapaciteta u istočnoj Evropi, preneo je TASS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa