Evropa

Zelenski razgovarao sa Bajdenom o krizi na istoku Ukrajine

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2021

-

22:24

Zelenski razgovarao sa Bajdenom o krizi na istoku Ukrajine
Volodimir Zelenski - Copyright Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je na Tviteru da je razgovarao danas sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom o mogućim formatima za rešavanje sukoba u istočnoj Ukrajini, u razgovoru koji je trajao više od jednog sata.

"Predsednik SAD me je obavestio o sadržaju njegovih pregovora sa Putinom", napisao je Zelenski na Tviteru, prenosi Rojters.

On je naveo da je sa Bajdenom razgovarao i o mogućim formatima za rešavanje konflikta u Donbasu kao i o sprovođenju unutrašnjih reformi u Ukrajini.

Zelenski i Bajden su razgovarali u trenutku povećanih tenzija između Kijeva i Moskve koja ovu krizu upoređuje sa najopasnijim momentom Hladnog rata.

Američki obaveštajci procenili su da bi Rusija mogla da planira ofanzivu na Ukrajinu preko više frontova već sledeće godine, a u kojoj bi učestvovalo do 175.000 vojnika, dok Moskva to demantuje i poručuje da je Zapad opterećen rusofobijom, navodi Rojters.

Moskva tvrdi i da je širenje NATO pretnja Rusiji i da je u suprotnosti sa uveravanjima koja su joj data pošto se Sovjetski Savez raspao 1991.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije pozvao NATO da otpočne suštinske pregovore sa ciljem da Rusiji pruži "pouzdane i dugoročne bezbednosne garancije".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa