Fokus

Velika Britanija pozvala Putina da povuče trupe sa granice Ukrajine

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2021

-

19:12

Velika Britanija pozvala Putina da povuče trupe sa granice Ukrajine
Britanski ministar odbrane: Jasno sam rekao Kremlju da zemlje biraju NATO - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas pozvao je danas predsednika Rusije Vladimira Putina da povuče trupe sa granica Ukrajine i upozorio da će se Moskva suočiti sa dugoročnim i teškim posledicama, ako njene trupe napadnu ovu susednu državu.

"Svaka akcija Moskve kojom bi ugrozila suverenitet Ukrajine ne samo da bi imala teške posledice, ona bi bile i dugoročne po Rusiju", saopštio je britanski ministar odbrane, prenosi Rojters.

Volas je pozvao predsednika Rusije da odustane od planova za koje je rekao da bi mogli da izazovu smrtonosni građanski rat na granicama Evrope.

"Samo bih ga pozvao da ponovo razmisli: mislim da Rusija ne želi takve posledice. Ne želim da vidim građanski rat ili rat na rubu Evrope", rekao je Volas.

Američki obaveštajci procenili su da bi Rusija mogla da planira ofanzivu na Ukrajinu preko više frontova već sledeće godine, u kojoj bi učestvovalo do 175.000 vojnika, a Moskva to demantuje i poručuje da je Zapad opterećen rusofobijom, navodi Rojters.

Moskva tvrdi i da je širenje NATO pretnja Rusiji i da je u suprotnosti sa uveravanjima koja su joj data pošto se Sovjetski Savez raspao 1991.

Britanski ministar Volas je danas komentarisao ove navode i rekao da priča o NATO okruživanju Rusije ne odgovara činjenicama.

"Samo 6 odsto ruske kopnene granice je sa zemljama članicama, teško da je to okruženost NATO-om. Reč je o odbrambenom savezu, kako je navedeno u osnivačkom Ugovoru. On postoji da bi se odbranio u slučaju napada na neke od članica", rekao je Volas.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet