Fokus

Putin želi da Rusiju ponovo učini velikom, ali tu ima "nedovršenog posla": SAD spremne da uvede sankcije zbog Ukrajine

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN, Tanjug

08/12/2021

-

09:01

Putin želi da Rusiju ponovo učini velikom, ali tu ima "nedovršenog posla": SAD spremne da uvede sankcije zbog Ukrajine
Putin želi da Rusiju ponovo učini velikom, ali tu ima "nedovršenog posla": SAD spremne da uvede sankcije zbog Ukrajine - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džo Bajden je nakon jučerašnjeg video sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom rekao da je Amerika spremna da pokrene snažne ekonomske mere ukoliko Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu. Bajden je u daljem razgovoru signalizirao da će te nove mere zapravo imati veći uticaj od sankcija koje su uvedene 17. marta 2014. godine Rusiji zbog aneksije Krima, saopštila je Bela kuća.

Razgovor je trajao nešto više od dva sata, a nakon kojeg se novinarima obratio savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan koji je rekao da je Bajden otvoreno saopštio Putinu da "stvari koje SAD nije uradila 2014. godine sada je spremna da uradi". 

Inače, povod ovakvom razgovoru prethodila je informacija obaveštajnih službi i njihova procena da bi Rusija mogla da započne novu ofanzivu na Ukrajinu, jer je već, kako prenosi CNN, postavila oko 175.000 vojnika duž granica sa ovom zemljom. Saliven je rekao da američka administracija veruje da Putin još nije doneo odluku o tome, ali da ona može jako brzo da bude izvesna, pa je zbog toga potrebna reakcija.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost nije želeo da ulazi u detalje jučerašnjeg razgovora dvojice lidera, ali je dodao da SAD koordinišu evropskim saveznicima "na specifičnom nivou" i naveo da je Bajeden juče bio jako "direktan i iskren u razgovoru sa Putinom, kao što i uvek čini", tačnije, kako je dodatno precizirao "predsednik je bio kristalno jasan kada je izneo stav SAD-a po ovom pitanju".

Salivan je dalje novinarima preneo i da je Bajden pored ekonomskih sankcija napomenuo Putinu i da su SAD spremne da pojačaju odbrambene sposobnosti u regionu.

"Ponovio je američku podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Putinu je pomenuo snažne ekonomske mere ukoliko Rusija izvrši invaziju. U tom slučaju bi Ukrajincima dodatno obezbedili odbrambeni materijal i više od onoga što im sada pružamo, a naše saveznike iz NATO-a, koji su na istočnom krilu, dodatno bi ojačali kapacitetima da odgovore ukoliko dođe do eskalacije", dodao je Salivan i naveo da bi se SAD i njeni evropski saveznici uključili u širu diskusiju o daljim strateškim pitanjima.

Međutim, ruska strana drugačije opisuje jučerašnji video sastanak. Ruskim novinarima je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov rekao da je razgovor Putina i Bajedna bio "poslovan, ali šaljivog tipa".

"Razgovor je trajao dva sata, zabeležili smo vreme. Predsednici su razgovarali u formatu zatvorene video konferencije", izjavio je Ušakov, a prenosi ruska agencija TASS.

"Razgovor je bio prilično otvoren i poslovan, ali istovremeno je bilo šala i razmene duhovitih komentara. To je bio normalan razgovor između dvojice ozbiljnih lidera kada se diskutuje o ozbiljnim pitanjima i kada se pokreću osetljive teme", izjavio je pomoćnik ruskog predsednika. Prema njegovim rečima, lideri SAD i Rusije su napravili "nekoliko šala", dodajući da "mudri ljudi" znaju kako da od duge fraze ili ideje naprave kratku, pretvarajući je u šalu.

Poziv u sobi za situacije

Dva predsednika juče nisu bili sami. Oni su zadužili svoje saradnike da prate razgovor, a Bela kuća je dodala da će "SAD to učiniti u bliskoj saradnji sa saveznicima i partnerima". Pored pitanja Ukrajine, koje je bilo centralno, dvojica lidera su razgovarali i o o "dijalogu SAD i Rusije kao i o zajedničkom radu i regionalnim pitanjima kao što je Iran", saopštila je dalje Bela kuća. 

Fotografija Bele kuće sa sastanka koji je počeo u 10.07 ujutru po istočnom vremenu i trajao do 12.08 pokazala je da su sastanku prisustvovali i državni sekretar Entoni Blinken, Džejk Salivan i viši direktor za Rusiju i centralnu Aziju Erik Grin. Oni su zapravo u "sobi za situacije" sedeli pored Bajdena tokom video poziva sa Putinom.

Inače, nakon održanog sastanka Bajden je razgovarao i sa evropskim liderima, među kojima su francuski predsednik Emanuel Makron, nemačka kancelarka Anegal Merkel, premijer Italije Mario Dragi i britanski premijer Boris Džonson. Reč je o istoj grupi evropski saveznika sa kojima je razgovarao i u ponedeljak uveče, dan pre sastanka sa Putinom. Iz Bele kuće navode i da su saveznici "podvukli svoju podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine". Inače, o ovoj temi Bajeden planira i da u četvrtak razgovara i sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

I Rusi su u svom saopštenju potvrdil da je Ukrajina bila tema koja je preovladala.

"Putin je istakao da odgovornost ne treba prebacivati na Rusiju, jer NATO čini opasne pokušaje da osvoji ukrajinsku teritoriju i gradi svoj vojni potencijal na granicama", navodi se u saopštenju Kremlja i dodaje se da je zbog toga Rusija zainteresovana za dobijanje pouzdanih garancija koje isključuju širenje alijanse u istočnom pravcu.

Na pitanje novinara da li je Putin obećao Bajdenu da neće koristiti vojne trupe u Ukrajini, Ušakov je odbacio ideju o invaziji.

"Čak nije bilo takve rasprave", rekao je.

CNN takođe podseća i da su se Putin i Bajden inače poslednji "uživo" sreli u Ženevi prošlog juna, a njihov poslednji razgovor telefonom bio je mesec dana kasnije.

Koje se mere razmatraju?

Inače, povodom svega američki zvaničnici su rekli da nisu donete konačne odluke o tome da li i kada bi mogle da se primene nove sankcije. Svakako pored njihovog razmatranja, administracija dalje istražuje opcije za potencijalnu evakuaciju američkih državaljana iz Ukrajine ukoliko bi do invazije došlo.

Planiranje u vanrednim situacijama vodi Pentagon, navode izvori CNN i dodaje da je Viktorija Nuland iz Stejt dempartmenta rekala u ponedeljak uveče rekla da Amerika svakako razmatra strogi paket mera, ali je priznala da su opcije svakako prilično ograničene. Ona je navela i da SAD očekuje da će gasovod Severni tok2 "biti obustavljen" ako Rusija krene ka Ukrajini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet