Evropa

Tenzije, optužbe i žučne rasprave zbog ruskih trupa na granici s Ukrajinom: Da li će Bajden i Putin da "spuste loptu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Tanjug

06/12/2021

-

07:03

Tenzije, optužbe i žučne rasprave zbog ruskih trupa na granici s Ukrajinom: Da li će Bajden i Putin da "spuste loptu"
Tenzije, optužbe i žučne rasprave zbog ruskih trupa na granici s Ukrajinom: Da li će Bajden i Putin da "spuste loptu" - Copyright Tanjug/AP Photo/Andriy Dubchak

veličina teksta

Aa Aa

Ni sedam godina od izbijanja sukoba na istoku Ukrajine, tenzije između Kijeva i Moskve nisu zamrle. Najnovija runda spora otpočela je pre nekoliko nedelja kada su zapadne sile optužile Rusiju da gomila trupe na granici, a američki obaveštajci strahuju da bi vojna ofanziva mogla da otpočne već u januaru sledeće godine. Uoči zakazanog video-sastanka sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, američki predsednik Džo Bajden upozorava - "nećemo prihvatiti ničije crvene linije".

Predsednici SAD i Rusije održaće u utorak virtuelni susret, a glavna tema razgovora biće upravo vojne tenzije i druga pitanja u vezi sa Ukrajinom. Prema tvrdnjama ukrajinskih zvaničnika, više od 94.000 ruskih vojnika raspoređeno je u blizini granice sa Ukrajinom, a na osnovu podataka zvaničnicka američkih obaveštajnih službi, koje je prvi objavio "Vašington post", procenjuje se da Rusi planiraju da rasporede čak oko 175.000 vojnika.

Sa druge strane, Moskva odbacuje navode o planiranju napada na Ukrajinu. Kremlj brani svoje pravo da rasporedi trupe na sopstvnoj teritoriji i optužuje Kijev da nastoji na jača svoju vojsku.

Nizanje međusobnih optužbi

U proteklih nekoliko nedelja objavljeno je više izveštaja o tome da Moskva na istočnoj granici sa Ukrajinom masovno gomila trupe. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je nedavno da bi Rusiju koštao bilo kakav pokušaj da izvrši invazuju na Ukrajinu i tvrdi da je ovo drugi put ove godine da je Rusija nagomilala "veliku i neobičnu koncentraciju snage u regionu", koja uključuje tenkove, artiljerijsko naoružanje, oklopne jedinice, dronove, sisteme za elektronsko ratovanje, kao i jedinice spremne za borbu, preneo je AP.

Podsetimo, tenzije između Rusije i Ukrajine nisu ništa novo. Spor je počeo još 2014. godine kada je Rusija pripojila poluostrvu Krim u svoju teritoriju, a potom su otpočeli sukobi na istoku Ukrajine. Kako se procenjuje, život je izgubilo oko 14.000 ljudi.

Ipak, najnovija upozorenja ponovo uključuju "alarm". Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je pre nekoliko dana u parlamentu, pozivajući se na obaveštajne izveštaje, da je Rusija okupila više od 94.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica i možda se priprema za vojnu ofanzivu velikih razmera krajem januara.

Tanjug AP/Denis Balibouse

 

Reznikov je poručio da Ukrajina neće učiniti ništa da provocira situaciju, ali da je spremna da uzvrati ako Rusija krene u napad, prenela je agencija Rojters.

"Naša obaveštajna služba analizira sve scenarije, uključujući i najgori. U njemu se navodi da postoji verovatnoća eskalacije velikih razmera iz Rusije. Najverovatnije vreme da se postigne spremnost za eskalaciju biće kraj januara", izjavio je Reznikov.

Ukrajina je izvršila pritisak na svoje saveznike iz Evropske unije i NATO da pripreme oštar paket sankcija kako bi odvratili Rusiju od navodnog pokretanja ofanzive, a Moskva je zauzvrat optužila Ukrajinu i Sjedinjene Države za destabilizujuće ponašanje, i nagovestila je da se Kijev možda sprema da pokrene sopstvenu ofanzivu na istoku Ukrajine.

Na osnovu novih podataka američkih obaveštajnih službi, procenjuje se da Rusi planiraju da rasporede oko 175.000 vojnika, a skoro polovina njih je već raspoređena duž različitih tačaka u blizini ukrajinske granice, izjavio je zvaničnik administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena koji je zahtevao anonimnost, preneo je nedavno AP.

Zvaničnik je naveo da planovi predviđaju pokret 100 ruskih bataljonskih taktičkih grupa, zajedno sa oklopnim jedinicama, artiljerijom i opremom. Obaveštajci su navodno primetili i porast ruskih propagandnih napora kroz korišćenje medijskih kuća da ocrne Ukrajinu i NATO uoči potencijalne invazije, preneo je neimenovani zvaničnik.

Razgovor Putina i Bajdena 7. decembra

U međuvremenu, za 7. decembar zakazan je video poziv ruskog i američkog predsednika gde će glavna tema biti upravo - Ukrajina. Bajden je upozorio u subotu da neće prihvatiti "crvene linije" koje postavlja Moskva.

Video poziv između Putina i Bajdena u utorak trebalo bi da malo rastereti tenzije, a američki predsednik je rekao da očekuje da će sa Putinom imati dug razgovor i naveo da neće prihvatiti "ničije crvene linije".

"Ono što radim je da sklapam ono za šta verujem da je najsmisleniji skup inicijativa kako bi gospodinu Putinu bilo veoma, veoma teško da nastavi i da uradi ono što su ljudi zabrinuti da će uraditi", rekao je Bajden. 

I dok Bajden nije precizirao kakve to aktivnoti SAD planiraju da preduzmu, američki i ukrajinski zvaninici ponovo su upozorili  ove nedelje da su je na stolu nova runda ekonomskih sankcija protiv Rusije, prenosi BBC.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je u nedelju da su SAD zapretile novim sankcijama nakon što se susreo sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Žučna rasprava Lavrova i Blinkena

Američki državni sekretar Entoni Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov imali su navodno žučnu raspravu oko Ukrajine na večeri u Stokholmu ove sedmice gde je bilo na desetine njihovih inostranih kolega, preneo je Blumberg pozivajući se na neimenovane izvore koji su upoznati sa diskusijom.

Prema izvoru, Lavrov je uzeo reč na večeri povodom skupa za bezbednost i saradnju u Stokholmu 1. decembra, i hteo da podseti da je "rušenje pro-ruske administracije u Ukrajini 2014. godine bio državni udar". On je takođe naveo da Severnoatlanska alijansa i Evropska unija odbacuju svako drugačije mišljenje i prete Rusiji.

Blinken je uzvratio sumirajući događaje iz 2014. godine, rekavši da su snage lojalne tadašnjem predsedniku Viktoru Janukoviču pucale na demonstrante u Kijevu i ubile više od 100 ljudi, pre nego što je "pobegao i otišao u Rusiju." Američki državni sekretar je takođe poručio ruskom kolegi da je NATO defanzivna alijansa.

Tanjug/AP/Jonathan Nackstrand

 

Ruska portparokla spoljnih poslova Marija Zaharova odbacila je navode da je Blinken pobedio u raspravi sa Lavrovom, odgovarajući ukrajinskim medijima koji su naveli da su ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuoleba i Blinken "spustili Lavrova gde mu je mesto".

Zaharova je takođe nedavno rekla i da Sjedinjene Države treba da počnu od sebe ako su odlučile da traže zemlje koje krše međunarodno pravo.

Ona je reagovala na izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da NATO ne planira agresiju protiv Rusije i da je jedina "agresija koja se mogla videti prethodnih godina dolazila od Rusije".

"Sirija, Libija, Irak, Jugoslavija - otvorena oružana agresija NATO na čelu sa SAD. U Ukrajini imamo rukovodstvo antiustavnih prevrata koje su realizovali SAD zajedno sa NATO i EU", navela je ona, prenosi Sputnjik.

Komentari (0)

Evropa