Fokus

Susret Blinkena i Lavrova - SAD upozorile Rusiju na ozbiljne posledice ukoliko izvrše invaziju na Ukrajinu

Komentari

Autor: Glas Amerike

02/12/2021

-

21:46

Susret Blinkena i Lavrova - SAD upozorile Rusiju na ozbiljne posledice ukoliko izvrše invaziju na Ukrajinu
Entoni Blinken i Sergej Lavrov - Copyright Tanjug/AP/Jonathan Nackstrand

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je u četvrtak ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova na "ozbiljne posledice" ako Rusija izvrši invaziju na susednu Ukrajinu i pozvao ga da se založi za diplomatsko rešenje konflikta.

Blinken se sastao sa Lavrovim na marginama samita OEBS-a Stokholmu, dan nakon što je poručio da će Sjedinjene Države "odlučno odgovoriti" na ruski napad na Ukrajinu "između ostalog i nizom ekonomskih mera sa velikim posledicama od kojih smo se ustezali u prošlosti", prenosi Glas Amerike.

"Mislim da Moskva dobro zna šta je moguće. Detaljno smo razgovarali, ukljućujući i o onome u pogledu čega smo zabrinuti. I to obuhvata mogućnost obnovljene agresije, sa vojnim snagama, kao i napore Rusije da destabilizuje Ukrajinu iznutra", rekao je Blinken.

Blinken je uoči sastanka rekao da će SAD pomoći Rusiji i Ukrajini da ispune svoje obaveze iz mirovnog sporazuma iz 2014. godine čiji cilj je okončanje konflikta između proruskih separatista i ukrajinskih vladinih snaga u istočnom dijelu Ukrajine.

"Međutim, ako se Rusija odluči za konflikt, biće ozbiljnih posledica", upozorio je Blinken.

Tanjug/AP/Jonathan Nackstrand

 

 

Ruski ministar spoljnih poslova Segej Lavrov je rekao novinarima u Moskvi da je Rusija spremna na razgovore sa Ukrajinom.

"Mi, kao što je predsednik Putin rekao, ne želimo nikakve konflikte", dodao je.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u Moskvi da "agresivni i sve provokativniji potezi Ukrajine duž granice sa Rusijom izazivaju zabrinutost u pogledu moguće eskalacije neprijateljstava". On je istakao da je verovatnoća neprijateljstva u Ukrajini i dalje velika.

Govoreći u sredu u Moskvi, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će njegova vlada tražiti garancije protiv daljeg širenja NATO na istok i sprečavanja razmeštanja sistema naoružanja u blizini ruskih granica.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je poslanicima u sredu da su direktni pregovori sa Rusijom jedini put za rešavanje sukoba na istoku Ukrajine.

Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za gomilanje trupa u oblasti duž njihove zajedničke granice.

Rusija je anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim 2014. i podržala je separatističke borce na istoku Ukrajine.

 

Komentari (0)

Svet