Region

Blinken tokom NATO samita: Lideri BiH da se odmaknu od balansiranja na rubu rata

Komentari

Autor: RSE, Euronews Srbija

01/12/2021

-

23:12

Blinken tokom NATO samita: Lideri BiH da se odmaknu od balansiranja na rubu rata
Entoni Blinken - Copyright Tanjug/AP/Evelyn Hockstein

veličina teksta

Aa Aa

Lideri u Bosni i Hercegovini trebalo bi da se odmaknu od opasnog balansiranja na rubu rata i podstaknu konsenzus kako bi osigurali bolju budućnost za sve njene građane, poručio je putem Tvitera američki državni sekretar Entoni Blinken, koji trenutno boravi u Rigi na samitu NATO-a.

On navodi kako "Sjedinjene Američke Države ostaju čvrste u svojoj posvećenosti suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine".

 

 

O situaciji u Bosni i Hercegovini na na konferenciji za novinare nakon sastanaka šefova diplomatija država članica Alijanse je govorio i Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO saveza koji je izjavio kako "NATO snažno podržava integritet Bosne i Hercegovine", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dodao je da se danas "razgovaralo sa zapadnoevropskim partnerima, Švedskom, Finskom i visokim predstavnikom Žozepom Boreljom o važnosti toga da NATO i EU nastave blisko da sarađuju u Bosni i Hercegovini".

"Naravno, zabrinuti smo zbog veoma agresivne retorike lidera bosanskih Srba Milorada Dodika. Njegova zapaljiva retorika samo podriva Dejtonski sporazum i napore da se izgradi stabilna, multietnička Bosna i Hercegovina", naveo je šef NATO-a i istakao da će NATO nastaviti da pruža podršku BiH.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa