Region

Dodik: Mi smo poslednja kolonija u Evropi, vreme je za pristup bez stranaca

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2021

-

12:29

Dodik: Mi smo poslednja kolonija u Evropi, vreme je za pristup bez stranaca
Milorad Dodik - Copyright Tanjug AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Bosna i Hercegovina je najnerazvijeniji deo u Evropi u kom ni 26 godina posle rata nije došlo do pomirenja, i zato je vreme za promenu pristupa, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik za italijanski dnevnik Republika.

"Mi smo i dalje najnerazvijeniji deo Evrope. Da li je došlo do pomirenja različitih zajednica? Nije. Jesmo li ušli u EU? Nismo. Vreme je da promenimo pristup. To ne možemo dozvoliti, strancima koji nisu izabrani u BiH da donose zakone za nas", rekao je Dodik.

On je tom prilikom istakao da dopune Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko osporava zato što, kako navodi, on nije imao pravo da nameće zakon, bez obzira na sadržaj.

Ponovio je da se može reći da se tokom proteklog rata u Srebrenici dogodio zločin, što osuđuje, ali ne može se reći da su ga počinili Srbi kao narod, već pojedinci. Na pitanje da li će Narodna skupština odobriti rekonstituisanje vojske Republike Srpske, Dodik je pojasnio da Srpska može da ima svoju vojsku i da to stoji u Ustavu.

"Ne tražimo ništa novo. Uostalom, čemu služi zajednička vojska u kojoj se zajedno bore Srbi, Hrvati i muslimani? Ako nas Srbija napadne, govorim hipotetički, da li mislite da bi srpski vojnici ostali lojalni Oružanim snagama BiH? Isto važi i za Hrvate", naveo je srpski član Predsedništva BiH.

"Mi smo poslednja kolonija u Evropi"

Visoki predstavnik Kristijan Šmit, kog Republika Srpska ne priznaje, jer nije imenovan u skladu sa predviđenom procedurom, u svom izveštaju Savetu bezbednosti UN naveo je da je rizik od novog sukoba u BiH stvaran. Dodik je na ovo odgovorio da Šmit "može da govori šta hoće".

"Šmit je došao ovde, uzeo izveštaj koji su napisali muslimani i potpisao ga. Može on da govori šta hoće, ja ga smatram samo građaninom, jer njegovo imenovanje nisu podržali svi potpisnici Dejtonskog sporazuma. BiH nema visokog predstavnika, što je dobra vest. Mi smo poslednja kolonija u Evropi, ali počinjemo da se oslobađamo", kaže Dodik.

Upitan da li se plaši pretnji Brisela o mogućem uvođenju sankcija, Dodik je rekao da nije izabran da bude kukavica i upitao u kom delu bi njegova politika mogla da se okarakteriše destabilizujućom. Govoreći o odnosu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Dodik je rekao da ne ide u Rusiju da se nekome moli, i da je razlika između Putina i zapadnih lidera u tome što ga on sluša.

"Putin nikada nije tražio od mene da uradim ili ne uradim nešto, zato ga poštujem. Za razliku od njega, političari Zapad, čak i najniži po činu, pojavljuju se u mojoj kancelariji sa željom da mi nametnu neke stvari. Putin nije kalkulant, niti špekulant", rekao je Dodik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa