Politika

Specijalni izaslanik SAD za Balkan: Srbija pripada Evropi, a BiH nema etnički, već korupcijski problem

Komentari

Autor: Tanjug

26/11/2021

-

07:51

Specijalni izaslanik SAD za Balkan: Srbija pripada Evropi, a BiH nema etnički, već korupcijski problem
Gabrijel Eskobar - Copyright Tanjug AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je u intervjuu za hrvatsku agenciju Hina, da Srbija "istorijski, kulturno i sve više ekonomski pripada Evropi" i da većina njenih državljana veruje da je njihova budućnost u tom savezu.

On je, komentarišući tvrdnju koju je, između ostalih, izneo i hrvatski predsednik Zoran Milanović, da Srbija nema iskrenu želju da postane član Evropske unije, podsetio da je Srbija kao svoj strateški cilj navela članstvo u EU i da je već povezana s tim savezom.

"Mislim da je taj proces već daleko odmakao", rekao je Eskobar.

Prema njegovom mišljenju, Srbija bi trebalo da bude brža u tom procesu, ali je istakao da je manji napredak, delimično otežan pandemijom, ipak postignut.

Tanjug AP/AP Photo

 

"Po pitanju usklađenosti spoljne politike sa EU, Srbija je ove godine bila bolja nego što je bila duže vreme", rekao je Eskobar, navodeći evropski mehanizam koji meri poklapanja u spoljnopolitičkim odlukama, prema kojem je Srbija dve trećine uskladila svoju spoljnu politiku sa EU.

Eskobar je intervju dao tokom boravka u Zagrebu, gde je učestvovao na sastanku Američko-jadranske povelje (A5).

"Politički konsenzus može biti postignut ograničenim reformama"

Specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar ocenio je da Bosna i Hercegovina nema etnički, nego problem sistemske korupcije.

Eskobar je rekao da ga više brinu demografske i ekonomske teškoće u BiH od etničkih pitanja. Naglasio je da ustrojstvo sa tri konstitutivna naroda ostaje temelj američke politike u BiH.

"Politički konsenzus može biti postignut ograničenim reformama, a ne izmenom strukture Dejtona", rekao je Eskobar, dodajući da SAD sa bosanskohercegovačkim političkim akterima trenutno radi na izmeni izbornog zakona kako bi bila zadovoljena sva tri naroda u BiH.

Naveo je da ne voli da govori o sankcijama jer, kako je rekao, "ne želi da region stekne utisak da su SAD u njoj angažovane prvenstveno sankcijama“.

"Sankcije postoje, ali neće biti usmerene na Republiku Srpsku i Federaciju ili na njihove građane, nego na korumpirane pojedince", naglasio je Eskobar.

Dodao je da srpski član Predsedništva BiH, kako je rekao, "nije jedini, ali je najaktuelniji problem" u BiH.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija