Region

Šmit: Ne vidim opasnost od rata u BiH, na raspolaganju je premalo vojne opreme

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2021

-

11:07

Šmit: Ne vidim opasnost od rata u BiH, na raspolaganju je premalo vojne opreme
Intervju sa Visokim predstavnikom medjunarodne zajednice u BiH Kristijanom Šmitom - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit u intervjuu londonskom Gardijanu kaže da u BiH "zapravo ne vidi opasnost od rata", na čemu je, inače, insistirao u svom prvom Izveštaju o stanju u BiH upućenom početkom ovog meseca Savetu bezbednosti UN.

Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje, jer nije imenovan prema predviđenoj proceduri u SB UN, tvrdi da je "pretnja srpskih separatista da ponovo uspostave sopstvenu vojsku za sada opala", ali da, kako kaže, BiH i zemlje okruženja i dalje "idu ka krizi bez značajnog diplomatskog angažmana SAD i Evrope".

Šmit tvrdi da su regionalni lideri, kako navodi, "ubedili sepratistu Milorada Dodika" da obustavi svoje planove za povlačenje nadležnosti koje su ranije prenete na nivo država, a među kojima je i formiranje vojske Republike Srpske.

„Vidimo da je posle mnogo razgovora, uključujući i one u susedstvu, dobio poruku da niko neće prihvatiti način koji vodi ka rastućem potencijalu političkog i - nadamo se da ne - vojnog sukoba“, rekao je Šmit i dodao: „Ja zapravo ne vidim opasnost od rata“.

Šmit je za Gardijan u Vašingtonu, gde je razagovao sa zvaničnicima Stejt departmena o stanju u BiH, rekao i da u BiH sada ima manje naoružanja u odnosu na 1992.

„Srećom, na raspolaganju je premalo vojne opreme“, rekao je visoki predstavnik.

Ipak, Šmit kaže da "Dodikova separatistička retorika i njegova obećanja da će prekinuti pravni i poreski sistem u polovini zemlje koju vode Srbi vode zemlju ka teškoj krizi".

Precizira da je "Dodikova taktika došla da tačke kada ne može da je vrati unazad, a da ne izgubi obraz“.

„Moj utisak je da smo veoma, veoma blizu ove tačke i za to je potreban veoma jasan odgovor međunarodne zajednice", rekao je Šmit.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa