Region

Palmer pred dolazak u BiH: Očekujem teške pregovore

Komentari

Autor: Tanjug

27/11/2021

-

10:26

Palmer pred dolazak u BiH: Očekujem teške pregovore
Palmer pred dolazak u BiH: Očekujem teške pregovore - Copyright Tanjug/Zoran Stanić

veličina teksta

Aa Aa

Američki predstavnik za reformu izbornog zakona u Bosni i Hercegovini Metju Palmer izjavio je uoči današnjeg dolaska u BIH da očekuje teške pregovore.

On je ocenio da će se lokalni BiH lideri boriti za svoju politiku, istakavši da je uloga SAD da ohrabre i pomognu da se postigne kompromis i precizno identifikuju oblasti u kojima postoje dublja neslaganja i razlike koje bi trebalo premostiti.

"Do izbora planiranih za jesen iduće godine, zaista je potrebno da imamo sve rešeno do proleća. To znači da imamo samo nekoliko meseci da radimo na tome. Nadam se da će taj pritisak poslužiti da se politički lideri uvere u važnost brzog postizanja kompromisa“, rekao je Palmer u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

On je ukazao da nije sasvim precizno opisivati pozicije BiH stranaka i političkih lidera kao "fundamentalno suprotstavljene" jer postoje i pitanja oko kojih su saglasni kao npr. oko evropskih aspiracija Bosne i Hercegovine, njene evropske budućnosti i evropskih integracija.

"Mislim da bi sve stranke u BiH želele državni sistem koji je funkcionalan, koji proizvodi dobra i usluge za građane BiH, sistem koji kreira političku stabilnost, podržava ekonomski rast i smanjenje nezaposlenosti i čini da mladi ljudi u BiH osećaju da mogu da se skuće, stvaraju svoje porodice i imaju budućnost koja je sigurna i prosperitetna", ukazao je Palmer.

On je predočio da bi želeo sporazum koji sadrži više dimenzija, dogovor koji promoviše pošteniji i transparentniji izborni sistem i ispunjava potrebe i obaveze svih učesnika.

"Prošli smo kroz vrlo sličan niz problema s Prespanskim dogovorom između Severne Makedonije i Grčke. Dugogodišnji izazov, dugogodišnji problem, a onda sporazum", podsetio je Palmer i dodao da onda kada postoji efikasna inicijativa ili pritisak, lideri uspeju da postignu kompromis.

"Lideri u BiH, političke stranke i javnost imaće podršku, prijateljstvo i partnerstvo Sjedinjenih Država i Evropske unije. Istrajni smo da se postigne kompromis", poručio je Palmer.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa