Fokus

Američke obaveštajne službe: Rusija planira vojnu ofanzivu na Ukrajinu

Komentari

Autor: Tanjug

04/12/2021

-

11:23

Američke obaveštajne službe: Rusija planira vojnu ofanzivu na Ukrajinu
Američke obaveštajne službe: Rusija planira vojnu ofanzivu na Ukrajinu - Copyright profimedia/AFP PHOTO / Satellite image ©2021 Maxar Technologies

veličina teksta

Aa Aa

Zvaničnici američkih obaveštajnih službi tvrde da je u toku rusko planiranje moguće vojne ofanzive na Ukrajinu, koja bi mogla da počne već početkom naredne godine.

Na osnovu novih podataka američkih obaveštajnih službi, procenjuje se da Rusi planiraju da rasporede oko 175.000 vojnika, a skoro polovina njih je već raspoređena duž različitih tačaka u blizini ukrajinske granice, izjavio je zvaničnik administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena koji je zahtevao anonimnost, preneo je AP.

Zvaničnik je naveo da planovi predviđaju pokret 100 ruskih bataljonskih taktičkih grupa, zajedno sa oklopnim jedinicama, artiljerijom i opremom. Zvaničnici obaveštajnih službi su primetili porast ruskih propagandnih napora kroz korišhenje medijskih kuća da ocrne Ukrajinu i NATO uoči potencijalne invazije, preneo je neimenovani zvaničnik.

I ukrajinski zvaničnici su upozorili da bi Rusija mogla da izvrši invaziju narednog meseca. Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je juče poslanicima da se broj ruskih vojnika u blizini Ukrajine i na Krimu procenjuje na 94.300, upozorivši da je u januaru moguća eskalacija velikih razmera.

Američki obaveštajni zvaničnici procenjuju da je blizu 70.000 vojnika raspoređeno u blizini granice, navodi se u neklasifikovanom obaveštajnom dokumentu koji je juče dobio AP, a koje je prvi objavio "Vašington post".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet