Fokus

O čemu će razgovarati dvojica lidera: Putin i Bajden danas o Ukrajini, sankcijama i NATO

Komentari

Autor: AP, Index

07/12/2021

-

08:24

O čemu će razgovarati dvojica lidera: Putin i Bajden danas o Ukrajini, sankcijama i NATO
O čemu će razgovarati dvojica lidera: Putin i Bajden danas o Ukrajini, sankcijama i NATO - Copyright Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džo Bajeden spreman je da upozori Vladimira Putina, tokom današnjeg video sastanka, da će se Rusija suočiti sa ekonomskim sankcijama ukoliko napadne susednu Ukrajinu, piše AP i dodaje da je američki predsednik spreman da traži diplomatsko rešenje koje se tiče pitanja hiljada ruskih vojnika koji se nalaze u blizini granice sa Ukrajinom.

Sa druge strane, predsednik Rusije Vladimir Putin takođe planira da na sastanku predloži uzajamnu garanciju bezbednosti, a kako iz Kremlja navode, još jedna tema razgovora dvojice lidera mogla bi da bude i odnos Rusije i NATO-a.

Prema pisanju svetskih medija, ima potvrda da će pitanje Ukrajine i pojačana napetost zbog ovog problema biti u središtu razgovora.

Kremlj navodi da će video-sastanak američkog i ruskog predsednika početi oko 17 sati po srednjevropskom vremenu i očekuje se da će trajati do večeri.

Inače, SAD optužuju Rusiju da gomila vojsku na granici s Ukrajinom, što je u zapadnom savezu podstaklo sumnju na to da planira invaziju. Rusija osporava ove tvrdnje i tvrdi da ne predstavlja pretnju svojim susedima, prenosi Index. Rusi istovremeno ističu da imaju puno pravo da raspoređuju oružane snage na svojoj teritoriji.

Prema pisanju agencije AP, Bajden ima za cilj da tokom razgovora stavi do znanja Putinu da je njegova administracija spremna da preduzme određene akcije protiv Kremlja koje bi se ticale ekonomskog pitanja, dok se sa druge strane očekuje od Putina da traži garancije od Bajdena da se NATO nikada neće proširiti na Ukrajinu, koja inače traži članstvo u ovoj alijansi. 

Kretanje ruske vojske oko granica Ukrajine bila je i tema sastanka 30 zemalja članica NATO-a, i to dan uoči razgovora dvojce lidera. Međuitm, javnosti nisu poznati detalji ovog sastanka, ali je nemačka agencija DPA prenela  da se razgovaralo i o informacijama da se Rusija ipak sprema da napadne Ukrajinu, pa se razmatralo kako bi trebalo, u tom slučaju, da se reaguje.

Zapadni je savez u zvaničnom saopštenju naveo tek da su se "šefovi obrane zemalja saveznica okupili na virtualnom sastanku Vojnog odbora kako bi razgovarali o sigurnosnim izazovima sa kojima se savez suočava, u svim operativnim domenama i u svim geografskim regijama".  

"Šefovi obrane razmenili su informacije kako bi ih zajednički protumačili i ojačali mehanizme odvraćanja i obrane saveza. Cilj sastanka bilo je transparentnost među saveznicima i usklađivanje aktivnosti na nivou država i saveza", dodaje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet