Fokus

Peskov: Putin i Bajden o žalosnom stanju bilateralnih odnosa

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2021

-

12:10

Peskov: Putin i Bajden o žalosnom stanju bilateralnih odnosa
Peskov: Putin i Bajden o žalosnom stanju bilateralnih odnosa - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će predsednici Rusije i Sjedinjenih Država Vladimir Putin i Džo Bajden razgovarati o bilateralnim odnosima, koji su, kako je ocenio, u "žalosnom" stanju.

Peskov je rekao da će razgovori biti održani 7. decembra u kasnim popodnevnim časovima, u formatu video konferencije, preko zaštićene veze.

Naveo je da će tema razgovora biti dogovori postignuti u Ženevi, kako bi se videlo šta se u potpunosti sprovodi, a za šta su potrebni dodatni napori.

"Teme razgovora biće i tenzije oko Ukrajine i napredovanje NATO-a ka ruskim granicama", rekao je Peskov. Dodao je da posle video konferencije nisu planirane zajedničke izjave.

Podsetimo, ni sedam godina od izbijanja sukoba na istoku Ukrajine, tenzije između Kijeva i Moskve nisu zamrle. Najnovija runda spora otpočela je pre nekoliko nedelja kada su zapadne sile optužile Rusiju da gomila trupe na granici, a američki obaveštajci strahuju da bi vojna ofanziva mogla da otpočne već u januaru sledeće godine.

Predsednici SAD i Rusije održaće u utorak virtuelni susret, a glavna tema razgovora biće upravo vojne tenzije i druga pitanja u vezi sa Ukrajinom. Prema tvrdnjama ukrajinskih zvaničnika, više od 94.000 ruskih vojnika raspoređeno je u blizini granice sa Ukrajinom, a na osnovu podataka zvaničnicka američkih obaveštajnih službi, koje je prvi objavio "Vašington post", procenjuje se da Rusi planiraju da rasporede čak oko 175.000 vojnika.

Sa druge strane, Moskva odbacuje navode o planiranju napada na Ukrajinu. Kremlj brani svoje pravo da rasporedi trupe na sopstvnoj teritoriji i optužuje Kijev da nastoji na jača svoju vojsku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet