Fokus

Bajdenov veliki ulog i Putinova mala očekivanja: Razgovor dva predsednika usred usijane situacije na ukrajinskoj granici

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Vašington post, agencije

07/12/2021

-

15:04

Bajdenov veliki ulog i Putinova mala očekivanja: Razgovor dva predsednika usred usijane situacije na ukrajinskoj granici
Bajdenov veliki ulog i Putinova mala očekivanja: Razgovor dva predsednika usred usijane situacije na ukrajinskoj granici - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov američki kolega Džozef Bajden počeli su danas bilateralne razgovore u formatu video konferencije, javila je RIA novosti.

Razgovor je počeo nešto posle 10 sati po američkom, odnosno 15 sati po srednjeevropskom vremenu, saopštila je Bela kuća.

Video snimci uvodnih trenutaka pokazali su prijateljski pozdrav dvojice lidera, preneo je BBC.  

"Zdravo. Dobro je videti te opet. Nažalost, prošli put nismo uspeli da se vidimo na samitu G20. Nadam se da ćemo sledeći put kada se sretnemo to učiniti lično", rekao je Bajden.

Najvažnija tema koja će se naći na stolu je zabrinutost SAD zbog sve većeg gomilanja ruskih trupa na granici sa Ukrajinom. Još neke od tema, prema najavama iz Kremlja, trebalo bi da budu sajber-bezbednost, iranski nuklearni program i druga pitanja od zajedničkog interesa.

Pre razgovora sa Putinom, Bajden se konsultovao sa evropskim saveznicima kako bi se saglasili u vezi sa eventualnim sankcijama koje bi SAD i evropske države mogle da nametnu Rusiji ukoliko napadne Ukrajinu.

"Imamo plan koji bi naneo značajnu, veliku štetu ruskoj ekonomiji, ukoliko bi ta država izvršila invaziju na Ukrajinu", rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Bajdenov "veliki ulog"

Bajden bi u razgovoru sa Putinom mogao da "igra na veliki ulog", preneo je Rojters. Ovo bi značilo da sankcije koje SAD sprema mogu da ciljaju najveće ruske banke i mogućnost Moskve da menja rublje u dolare i ostale valute, su osmišljene da uvere Putina da skloni na hiljade vojnika koji se nalaze u blizini ukrajinske granice.

Bajdenov tim je odredio set ekonomskih kazni koje bi bile uvedene u slučaju ruskog napada na Ukrajinu, kazao je visoki zvaničnik Bajdenove administracije, dodaje britanska novinska agencija. Drugi izvor upoznat sa situacijom rekao je da se razgovaralo o ciljanju "Putinovog unutrašnjeg kruga", ali da nije doneta nikakva odluka. Sankcije protiv najvećih ruskih banaka i nemogućnost da se rublje menjaju u druge valute su razmotrene, dodao je drugi izvor. 

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

CNN je naveo da bi SAD mogle da preduzmu ekstreman korak da isključe Rusiju iz međunarodnog platnog sistema SWIFT, koje koriste banke širom sveta, dok Blumberg navodi da SAD i EU razmatraju sankcije protiv Ruskog fonda za direktna ulaganja, poznatog po tome što je nadležan za distribuciju Sputnjika V. 

Kremlj ne očekuje mnogo

Uprkos najavama potencijalnih sankcija, iz Kremlja su saopštili da ne očekuju "velike promene" nakon razgovora Putina i Bajdena. Takođe, rekli su i da će Putin od američkog predsednika tražiti garancije da NATO neće da se širi na Ukrajinu, mada su iz Bajdenove administracije sugerisali da takve garancije verovatno neće moći da daju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za štampu da su američko-ruski odnosi u "prilično teškom stanju", ali da Kremlj sa nestrpljenjem očekuje da čuje šta Bajden ima da kaže.

Tanjug AP/ Mikhail Klimentyev

 

"Mislim da će predsednik Putin biti veoma zainteresovan da čuje ove predloge. Svi ćemo biti u prilici da vidimo u kojo meri će ti predlozi pomoći smirivanju tenzija", rekao je Peskov za rusku državnu TV stanicu Prvi kanal.

Izveštaji o brojnosti ruskih trupa

Tenzije između Rusije i Ukrajine, koja će biti u fokusu ovih razgovora, nisu nove. Spor je počeo još 2014. godine kada je Rusija pripojila poluostrvu Krim u svoju teritoriju, a potom su otpočeli sukobi na istoku Ukrajine. Kako se procenjuje, život je izgubilo oko 14.000 ljudi.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je pre nekoliko dana u parlamentu, pozivajući se na obaveštajne izveštaje, da je Rusija okupila više od 94.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica i možda se priprema za vojnu ofanzivu velikih razmera krajem januara. Reznikov je poručio da Ukrajina neće učiniti ništa da provocira situaciju, ali da je spremna da uzvrati ako Rusija krene u napad, prenela je agencija Rojters. 

Na osnovu novih podataka američkih obaveštajnih službi, procenjuje se da Rusi planiraju da rasporede oko 175.000 vojnika, a skoro polovina njih je već raspoređena duž različitih tačaka u blizini ukrajinske granice, izjavio je zvaničnik administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena koji je zahtevao anonimnost, preneo je nedavno AP.

Iz Moskve su, u poslednjih nekoliko nedelja, više puta negirali da imaju bilo kakve planove za invaziju na Ukrajinu. Takve navode nazivali su "provokacijom Zapada".

Sastanak NATO članica

Kretanje ruske vojske oko granica Ukrajine bila je i tema sastanka 30 zemalja članica NATO-a, i to dan uoči razgovora dvojice lidera. Javnosti nisu poznati detalji ovog sastanka, ali je nemačka agencija DPA prenela da se razgovaralo i o informacijama da se Rusija ipak sprema da napadne Ukrajinu, pa se razmatralo kako bi trebalo, u tom slučaju, da se reaguje.

Alijansa je u zvaničnom saopštenju navela samo da su se "šefovi obrane zemalja saveznica okupili na virtualnom sastanku Vojnog odbora kako bi razgovarali o sigurnosnim izazovima sa kojima se savez suočava, u svim operativnim domenama i u svim geografskim regijama".  

"Šefovi obrane razmenili su informacije kako bi ih zajednički protumačili i ojačali mehanizme odvraćanja i obrane saveza. Cilj sastanka bilo je transparentnost među saveznicima i usklađivanje aktivnosti na nivou država i saveza", dodaje se u saopštenju.

Zelenski zahvalio SAD na podršci

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski posetio je juče vojnike u oblasti Donjeckog basena, odnosno u "Donbasu". Zahvalio im je na tome što "čuvaju teritorijalni integritet Ukrajine" i naveo da će "sa ljudima poput njih, sigurno pobeđivati".

Kako je preneo ukrajinski Ukrinform, Bajden će se, posle razgovora sa Putinom, telefonom čuti i sa Zelenskim, što je najavio ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba. Zelenski je, inače, na svom Tviter nalogu objavio i da se juče čuo sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, kao i da je "Ukrajina zahvalna SAD na podršci"

Upravo Blinken je prošle sedmice bio u "glavnoj ulozi" kada su u pitanju odnosi SAD i Rusije, jer je, kako je preneo Blumberg, imao žučnu raspravu sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim na večeri u Stokholmu, gde je bilo još nekoliko desetina diplomata iz drugih zemalja. Blumberg, citirajući neimenovani izvor sa večere, navodi da je Lavrov rekao kako je "rušenje pro-ruske administracije u Ukrajini 2014. godine bio državni udar". On je takođe naveo da NATO i Evropska unija odbacuju svako drugačije mišljenje i prete Rusiji.

Blinken je uzvratio sumirajući događaje iz 2014. godine, rekavši da su snage lojalne tadašnjem predsedniku Viktoru Janukoviču pucale na demonstrante u Kijevu i ubile više od 100 ljudi, pre nego što je "pobegao i otišao u Rusiju". Američki državni sekretar je takođe poručio ruskom kolegi da je NATO defanzivna alijansa. 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je, inače, nedavno da bi Rusiju koštao bilo kakav pokušaj da izvrši invazuju na Ukrajinu i tvrdi da je ovo drugi put ove godine da je Rusija nagomilala "veliku i neobičnu koncentraciju snage u regionu", koja uključuje tenkove, artiljerijsko naoružanje, oklopne jedinice, dronove, sisteme za elektronsko ratovanje, kao i jedinice spremne za borbu, preneo je AP. 

Komentari (0)

Svet