Evropa

Tenzije na granici Ukrajine i Rusije se ne smiruju: Nova upozorenja o gomilanju trupa posle sastanka Bajdena i Putina

Komentari

Autor: CNN, BBC, Tanjug

09/12/2021

-

19:38

Tenzije na granici Ukrajine i Rusije se ne smiruju: Nova upozorenja o gomilanju trupa posle sastanka Bajdena i Putina
Tenzije na granici Ukrajine i Rusije se ne smiruju: Nova upozorenja o gomilanju trupa posle sastanka Bajdena i Putina - Copyright Tanjug AP/Adam Schultz, profimedia, profimedia/AFP PHOTO / Satellite image ©2021 Maxar Technologie

veličina teksta

Aa Aa

Dva dana nakon što su Vladimir Putin i Džo Bajden održali video sastanak, tenzije na granici Ukrajine i Rusije se nisu smirile. Kijev i zapadni saveznici optužili su Moskvu pre nekoliko nedelja da gomila trupe na granici, te se pojavila bojazan da bi Rusija već tokom januara mogla da izvrši invaziju. Ukrajinski bezbednosni zvaničnici sada tvrde i da je Moskva povećala kapacitete na granici na čak 120.000 trupa.

Kako piše CNN, zvaničnici odbrane Ukrajine kažu da je Rusija povećala broj vojnika u blizini ukrajinske granice, uključujući dodatnu vojsku, vazduhoplovstvo i mornaricu. Prema njihovoj bezbednosnoj proceni, koju su podelili sa CNN, Ministarstvo odbrane saopštilo je da "borbena i druga vojna oprema, poput tenkova, naoružanih vozila i projektila "Iskander" ostaju u blizini granice Ukrajine", nakon brojnih ruskih vežbi. 

U proceni se navodi da Rusija redovno "preraspoređuje i akumulira vojne jedinice kako bi održala napetost u regionu, omogućavajući joj da brzo stvara udarne snage i postavlja teren za brzo pojačanje".

CNN je prošle nedelje izvestio da ruske snage imaju kapacitete duž ukrajinske granice da izvrše brzu i neposrednu invaziju, uključujući postavljanje linija snabdevanja kao što su medicinske jedinice i gorivo koje bi mogle da izdrže dugotrajni sukob. 

profimedia/AFP PHOTO / Satellite image ©2021 Maxar Technologies

 

Ipak, ruski predsednik Vladimir Putin je sugestiju da bi Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu opisao kao "prvokativnu".

"Rusija vodi miroljubivu spoljnu politiku, ali ima pravo da osigura bezbednost", rekao je on u sredu.

Novonastale tenzije bile su i tema video razgovora Putina sa amerčkim predsednikom Džoom Bajdenom. Iako nakon tog sastanka nije moglo mnogo da se sazna iz zvaničnih izjava, u medijima su se pojavile informacije kako bi SAD mogle da nametnu teške sancije Rusiji, ukoliko zaista dođe do invazije na Ukrajinu. 

"Slanje američkih vojnika nije opcija"

Dan nakon razgovora sa ruskim kolegom, Bajden je izjavio da neće narediti slanje američkih vojnika u Ukrajinu kao odgovor na moguću rusku invaziju.

"Ta opcija nije na stolu. Ideja da će SAD unilateralno koristiti silu da se suoče sa Rusijom u slučaju njene invazije na Ukrajinu trenutno nije realna. Ali u slučaju da se ta invazija dogodi, biće ozbiljnih posledica", rekao je Bajden novinarima ispred Bele kuće, prenosi Glas Amerike.

Međutim, čak i bez slanja američkih vojnika, najviši zvaničnici Bele kuće i Pentagona istakli su u sredu da i dalje postoje načini da Vašington ojača odbranu Kijeva.

"Postoje opcije da se proširi bezbednosna pomoć ukrajinskoj samoodbrani", izjavio je podsekretar za politiku u Pentagonu Kolin Kal na virtuelnom bezbednosnom samitu, ukazujući na trenutne isporuke municije, protivtenkovskih sistema, radara i drugih kapaciteta.

Američki predsednik takođe je izjavio u sredu, pred odlazak za Kanzas Siti gde će promovisati svoj novi dvostranački zakon o infrastrukturi, da se nada da će do kraja nedelje moći da objavi sastanke na "visokom nivou" između Rusije i drugih zemalja NATO.

Inače, očekuje se da će Bajden nastaviti da pregovara o ovoj temi, a danas se očekuje i njegov razgovor sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

profimedia

 

I dok traju razgovori, zapaljiva retorika ne prestaje. Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je da bi mnogo ruskih vojnika poginulo ukoliko bi Rusija pokrenula invaziju.

"Oni (SAD i saveznici) mogu da udare na Rusiju ekonomski. Mi bismo se borili na zemlji. Žao mi je što ću ovo reći, ali bilo bi mnogo poginulih ruskih vojnika, nadamo se da predsednik Putin to ne želi da se dogodi", rekao je Kuleba za "Skaj njuz" tokom službene posete Velikoj Britaniji.

Sa kakvim sankcijama bi mogla da se suoči Moskva?

Iako karte nakon sastanka Putin-Bajden nisu otkrivene, američki predsednik je rekao da će SAD pokrenuti snažne ekonomske mere ukoliko to bude potrebno, i da bi te mere imale veći uticaj od sankcija koje su uvedene 17. marta 2014. godine Rusiji zbog aneksije Krima. Novinarima se, takođe, obratio američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven koji je rekao da je Bajden otvoreno saopštio Putinu su SAD "spremne da sada urade stvari koje nisu 2014. godine".

Američki zvaničnici rekli su članovima Kongresa SAD da je postignut dogovor sa Nemačkom o odustajanju od gasovoda Severni tok 2, koji ide od Rusije do Nemačke ispod Baltičkog mora, ukoliko Rusija zaista napadne Ukrajinu, navodi Rojters pozivajući se na neimenovani izvor iz Kongresa.

"Ako Vladimir Putin hoće da vidi gas koji teče cevima, možda ne bi trebalo da rizikuje invazijom na Ukrajinu", rekao je Saliven, ističući da Zapad ima prednost nad Rusijom samim tim što protok gasa i dalje nije počeo, Zapad ima prednost nad Rusijom.

Kako je za CNN reklo dvoje američkih zvaničnika koji su želeli da ostanu anonimni, SAD razmatraju isključivanje Rusije iz SWIFT sistema kao "nuklearnu", odnosno poslednju opciju - u pitanju je mera jednako, ako ne i više ekstremna od ukidanja Severnog toka 2. Na ovakvu meru, koja bi nanela nemerljive posledice ekonomiji Rusije, pozivali su i neki od inostranih diplomata, poput ministra spoljnih poslova Letonije Edgarsa Rinkevičsa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa