Fokus

SAD najavljuju sankcije prema Rusiji u slučaju invazije na Ukrajinu: Karte nisu otkrivene, najviše se pominju dve mere

Komentari

Autor: Euronews Srbija, J.Đ.

08/12/2021

-

21:46

SAD najavljuju sankcije prema Rusiji u slučaju invazije na Ukrajinu: Karte nisu otkrivene, najviše se pominju dve mere
SAD najavljuju sankcije prema Rusiji u slučaju invazije na Ukrajinu: Karte nisu otkrivene, najviše se pominju dve mere - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Posle sastanka američkog predsednika Džoa Bajdena i predsednika Rusije Vladimira Putina, nismo mogli mnogo toga da saznamo iz zvaničnih izjava. Međutim, u medijima su se pojavile informacije kako bi SAD mogle da nametnu teške sancije Rusiji, ukoliko zaista dođe do invazije na Ukrajinu. Među pomenutim merama, posebeno se izdvajaju dve koje bi mogle da pogode rusku ekonomiju: prva se odnosi na gasovod Severni tok 2, a druga na isključivanje Rusije iz SWIFT sistema.

Iako bez otkrivanja karata, Bajden je posle sastanka rekao da će SAD pokrenuti snažne ekonomske mere ukoliko to bude potrebno, i da bi te mere imale veći uticaj od sankcija koje su uvedene 17. marta 2014. godine Rusiji zbog aneksije Krima. Novinarima se, takođe, obratio američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven koji je rekao da je Bajden otvoreno saopštio Putinu su SAD "spremne da sada urade stvari koje nisu 2014. godine".

Inače, ovakvom razgovoru prethodila je informacija obaveštajnih službi i njihova procena da bi Rusija mogla da započne novu ofanzivu na Ukrajinu, jer je već, prema izveštaju Vašington posta, postavila oko 175.000 vojnika duž granica sa ovom zemljom. Saliven je rekao kako američka administracija veruje da Putin još nije doneo odluku o invaziji, ali da je, istovremeno, važno da SAD budu spremne na brzu reakciju.

"Sve dok gas ne poteče, Zapad je u prednosti"

Američki zvaničnici rekli su članovima Kongresa SAD da je postignut dogovor sa Nemačkom o odustajanju od gasovoda Severni tok 2, koji ide od Rusije do Nemačke ispod Baltičkog mora, ukoliko Rusija zaista napadne Ukrajinu, navodi Rojters pozivajući se na neimenovani izvor iz Kongresa.

"Ako Vladimir Putin hoće da vidi gas koji teče cevima, možda ne bi trebalo da rizikuje invazijom na Ukrajinu", rekao je Saliven, ističući da Zapad ima prednost nad Rusijom samim tim što protok gasa i dalje nije počeo, Zapad ima prednost nad Rusijom.

Kako je dodao, Bajdenova administracija je već neko vreme u kontaktu sa nemačkim vladama, kako odlazećom, tako i novoformiranom, i to u vezi sa potencijalnim isključivanjem Severnog toka 2 u slučaju ruske invazije. Nije želeo, doduše, da detaljnije objasni o čemu su sve razgovarale američka i nemačka vlada.

"Pitanje budućnosti Severnog toka 2 u slučaju invazije Rusije na Ukrajinu u narednih nekoliko nedelja bilo je na vrhu liste prioriteta. To je tema o kojoj smo detaljno razgovarali", rekao je Saliven.

EPA/CLEMENS BILAN

Severni tok 2

Kako je anonimni izvor iz Kongresa rekao, dogovor u vezi sa potencijalnim isključivanjem Severnog toka je postignut, ali je još uvek nejasno da li su se dve zemlje saglasile oko definicije same invazije. 

Jedan evropski diplomata naveo je za Rojters da su zvaničnici SAD jasno stavili do znanja svojim saveznicima kako će sankcionisati gasovod, što je dovelo Nemačko do tačke u kojoj ne mogu ništa da urade. Prema njegovom mišljenju, ukoliko SAD nametnu sankcije, nijedna država neće hteti da ima posla sa Severnim tokom 2.

Inače, SAD se već duže vreme protive gasovodu koji će ići od Rusije do Nemačke, pa su čak i nametale neke sankcije ruskim kompanijama koje učestvuju u njegovoj izgradnji. Nijednom, međutim, te sankcije nisu nametnute ključnim kompanijama koje stoje iza Severnog toka 2, zbog toga što SAD žele da poboljšaju odnose sa Nemačkom, koji su narušeni za vreme administracije Donalda Trampa.

Teška ekonomska mera - isključenje iz SWIFT sistema

Kako je za CNN reklo dvoje američkih zvaničnika koji su želeli da ostanu anonimni, SAD razmatraju isključivanje Rusije iz SWIFT sistema kao "nuklearnu", odnosno poslednju opciju - u pitanju je mera jednako, ako ne i više ekstremna od ukidanja Severnog toka 2. Na ovakvu meru, koja bi nanela nemerljive posledice ekonomiji Rusije, pozivali su i neki od inostranih diplomata, poput ministra spoljnih poslova Letonije Edgarsa Rinkevičsa.

Sistem plaćanja poznat kao SWIFT, napravila je organizacija sa istim imenom - Društvo za svetske međubankarske finansijske telekomunikacije (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications - SWIFT). U pitanju je sistem za komunikaciju koji koriste kako banke, tako i druge finansijske institucije, da bi bezbedno mogle da prenose informacije o stvarima poput prenosa novca. Više od 11,000 organizacija je u 2020. godini koristilo SWIFT za više od 35 miliona transakcija dnevno, prema podacima na zvaničnom sajtu.

Kontrolu nad SWIFT sistemom drži deset velikih svetskih banaka iz G-10 grupe, koju čine Belgija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Holandija, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Švajcarska i Švedska. Takođe, i Evropska centralna banka ima udeo u kontroli. Upravo zato što su jedna od zemalja koje imaju glavnu reč, SAD imaju kredibilitet da zaprete Moskvi isključenjem iz SWIFT sistema.

profimedia

Ruske rublje

Ukoliko se to desi, Rusija bi morala da se okrene sopstvenom sistemu komunikacije među bankama, poznatom pod akronimom SPFS. U pitanju je sistem koji je i dalje u razvoju, a njegovo formiranje je krenulo 2014. godine, baš usled tadašnjih pretnji SAD koje su bile slične kao i sada. Uprkos tome što SPFS koristi više od 20 stranih i 400 domaćih banaka, ima dosta mana u poređenju sa SWIFT sistemom - prvenstveno visoke cene transakcija.

Inače, SWIFT funkcioniše tako što svaka banka ima jedinstveni kod od osam ili 11 karaktera, i uneo je pravu revoluciju u sisteme za slanje novca među bankama. Uzmimo za primer da korisnik jedne banke želi da pošalje novac korisniku druge, u nekoj drugoj državi. Tada banka iz koje se šalje novac šalje SWIFT poruku drugoj, koja kada je dobije, prebacuje novac na račun klijenta, prenosi Investopedia.

Ovaj sistem napravljen je 1973. godine, a sve do tada je jedini raspoloživi način za komunikaciju bio prilično komplikovani Teleks - uz svaku transakciju su išli poruke i opisi od po nekoliko rečenica, što je vodilo velikom broju ljudskih grešaka

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet