Evropa

Velika Britanija odobrila još 23 dozvole za ribolov francuskim brodovima

Komentari

Autor: Euronews

11/12/2021

-

18:10

Velika Britanija odobrila još 23 dozvole za ribolov francuskim brodovima
Velika Britanija odobrila još 23 dozvole za ribolov francuskim brodovima - Copyright EPA/ VICKIE FLORES

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija odobrila je 23 dodatne dozvole za lov francuskim ribarskim brodovima, dok će da razmotri još sedam, izjavili su zvaničnici. Francuska ministarka za more Anik Žirardin rekla je da su primili više od 1.000 dozvola za ribarenje ali da čekaju dozvole za još oko 100 plovila. Žirardin je zapretila pokretanjem sudskog spora ako ne dobiju preostale dozvole.

Bregzit koji je završen u januaru 2020. godine dozvoljava plovilima EU da nastave ribarenje u engleskim vodama ako mogu da dokažu da su tu i ranije lovili ribu. Francuska je objavila da ima rok do juna 2026. da postepeno smanji svoje kvote na ribolov u engleskim vodama za 25 odsto.
Odobravanje nove 23 dozvole stiglo je pri isteku roka (10. decembar) koji je dala Evropska komisija za završetak svih nerešenih zahteva za izdavanje dozvola.

Evropska komisija koja je pregovarala o izdavanja dozvola za plovila iz EU objavila je da je ukupno 83 broda dobilo dozvolu za ribolov u engleskim vodama. Početkom novembra, francuski ribari blokirali su luke i tunel Lamanš govoreći da su posle 11 meseci izgubili strpljenje zbog spornih dozvola. 

Francuska je prethodno zapretila da će početi detaljni carinski pregled svih dobara koja stižu iz Engleske, ali je sve odložila kako bi bili nastavljeni pregovori.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa