Evropa

Džonson o sporu Britanije i Francuske oko ribolova: "Pretnje potpuno neopravdane i nisu u skladu sa sporazumom"

Komentari

Autor: Tanjug

30/10/2021

-

17:37

Džonson o sporu Britanije i Francuske oko ribolova: "Pretnje potpuno neopravdane i nisu u skladu sa sporazumom"
Boris Džonson - Copyright Tanjug/AP/Alberto Pezzali

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Boris Džonson rekao je danas šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen da su pretnje Francuske u okviru rastućeg spora sa Velikom Britanijom oko dozvola za ribarenje "potpuno neopravdane".

"On je takođe izrazio zabrinutost zbog retorike francuske vlade proteklih dana zbog pitanja dozvola za ribarenje", navodi se u saopštenju Džonsonove kancelarije nakon sastanka dvoje zvaničnika u okviru samita G20 u Rimu, preneo je Rojters.

"Premijer je naglasio da su francuske pretnje potpuno neopravdane i nisu u skladu sa sporazumom o trgovini i saradnji Velike Britanije i EU, kao ni širim međunarodnim zakonima", navodi se u saopštenju.

Francuska je u sredu objavila da će od sledeće nedelje zabraniti britanskim ribarskim čamcima pristup nekim francuskim lukama ako se ne postigne dogovor sa Londonom u sporu oko dozvola za ribolov.

Takođe je sugerisala da bi mogla da ograniči snabdevanje energijom ostrva u Lamanšu, zavisnih od Britanske krune koja leže uz obalu Francuske.

Francuska je žestoko protestovala zbog odluke Londona i britanskog ostrva Džerzi da desetinama francuskih ribarskih brodova odbiju dozvole za rad u njihovim teritorijalnim vodama.

Francuska tvrdi da su ova ograničenja u suprotnosti sa sporazumom nakon Bregzita koji je britanska vlada potpisala kada je napustila EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa