Evropa

Političari iz Republike Srpske otkazali sastanak sa evropskim poslanicima

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2021

-

22:14

Političari iz Republike Srpske otkazali sastanak sa evropskim poslanicima
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Političari iz Republike Srpske otkazali su dolazak na sastanak članova radne grupe za izmene Izbornog zakona sa predsedavajućim Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa BiH i  Kosovom Romeom Francom i evropskim poslanikom Tomasom Vajcom, koji borave u poseti Sarajevu.

Članica Interresorne radne grupe za izmenu izbornog zakonodavstva Snježana Novaković Bursać objasnila je za Srnu da neće prisustvovati sutrašnjem sastanku članova ove grupe sa poslanicima grupe Zelenih/EFA u Evropskom parlamentu jer, kako je navela, dolaze sa verovatno već definisanim stavovima, ali ne i konkretnim rešenjima, prenosi Klix.ba.

"Interresorna radna grupa je obavila razgovor sa zvaničnim predstavnicima EU i SAD i treba da se razgovara sa nekim ko može da doprinese pronalasku ključnih rešenja", rekla je Bursać.

Ona smatra da ne treba učestvovati u "pružanju prilike raznim poslanicima koji dolaze sa već definisanim, neuravnoteženim stavovima, a zanemaruju stavove dva konstitutivna naroda, Ustav i opšte prilike u zemlji, odnosno koji su usklađeni samo sa željama bošnjačke politike, koju onda zajedno žele da promovišu". Sastanku neće prisustvovati ni Sredoje Nović iz SNSD-a, Nenad Stevandić iz Ujedinjene Srpske i Branislav Borenović iz PDP-a.

Stevandić je rekao bi bilo neozbiljno razgovarati sa njima s obzirom na to da su evropski Zeleni na konvenciji usvojili dokumente u kojima je puno "negativnih i proizvoljnih stavova u vezi sa pozicijom Republike Srpske i njenih funkcionera".

"Oni su faktički već zauzeli jednu vrstu političkog stava. Onaj ko hoće da dođe i razgovara sa nama, ne može da nas pre toga vređa”, rekao je Stevandić I dodao da je to razlog zbog kojeg neću prisustvovati sastanku sa poslanicima zelenih. Dolazak je otkazao ministar spoljnih poslova i trgovine Staša Košarac, koji je takođe član Interresorne radne grupe za izmene izbornog zakona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa