Evropa

Borelj: Važno izbeći vojnu intervenciju na granici Ukrajine

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2021

-

19:00

Borelj: Važno izbeći vojnu intervenciju na granici Ukrajine
Žosep Borelj - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Šef diplomatije EU Žosep Borelj upozorio je Moskvu da će snositi političke i ekonomske posledice ukoliko preduzme agresiju prema Ukrajini.

"EU je ujedinjena u podršci ukrajinskom teritorijalnom integritetu i suverenitetu. Ministri su jasno poručili da će svaka agresija protiv Ukrajine imati politicke posledice i visoku ekonomsku cenu za Rusiju", izjavio je Borelj.

On je nakon sastanka Saveta ministara spoljnih poslova EU ocenio da je trenutno najbitnije izbeći sukob na granici između Ukrajine i Ruske Federacije. Navodi da se u EU vode motom "pripremamo se za najgore, a očekujemo najbolje" kada je reč o nagomilavanju vojske sa obe strane rusko-ukrajinske granice.

"Sada smo u situaciji kada želimo da izbegnemo krizu i bilo kakvu vojnu intrevenciju, jer ako do toga dođe teško će se zaustaviti", upozorio je Borelj.

Dodao je da se EU dogovara sa transatlantskim partnerima kada je reč o mogućoj reakciji na krizu na granici između Ukrajine i Rusije. On je najavio da će o ovom pitanju razgovarati i lideri EU na samitu koji se u četvrtak održava u Briselu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa