Politika

EU pozdravila sankcije SAD: I Brisel fokusiran na borbu protiv korupcije i kriminala

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2021

-

14:29

EU pozdravila sankcije SAD: I Brisel fokusiran na borbu protiv korupcije i kriminala
Žozep Borelj - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija pozdravila je jučerašnju odluku SAD da uvedu sankcije protiv odgovornih za organizovani kriminal na Zapadnom Balkanu.


Iz Brisela poručuju da se angažman EU sa regionom takođe fokusira na borbu protiv korupcije i kriminala, ali da se o tome razgovara u okviru procesa pristupnja EU.

”Odluka SAD je važan korak u borbi protiv odgovornih za organizovani kriminal na Zapadnom Balkanu. Borba protiv mreža organizovanog kriminala doprinosi bezbednosti, stabilnosti i unapređuje vladavine prava u celom regionu”, poručio je šef diplomatije EU, Žosep Borelj na svom Tviter nalogu.

 

 


Na pitanje medija, da li EU namerava da ”krene istim stopama” kada je reč o organizovanom kriminalu na Zapadnom Balkanu, portparol EU, Peter Stano, kaže da se odluka SAD "može samo pozdraviti" zbog doprinosa ”kvalitetu vladavine prava i života ljudi” u regionu.

”To je nešto na čemu smo mi takođe vrlo angažovani u našim odnosima sa partnerima na Zapadnom Balkanu u okviru procesa pristupanja. Radimo na uvođenju EU standarda u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije”, kaže Stano.

Peter Stano podseća da je borba protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu ”strog uslov u okviru približavanja zemalja rediona EU standardima”.

”Mi se time bavimo ozbiljno i zahtevamo od naših partnera u regionu da pokažu konstatntu odlučcnost i rezultate u toj borbi”, kaže Stano.

On dodaje da se upravo o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije razgovaralo sa predstavnicima Prištine na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje održanom u utorak u Briselu.

”To je okvir u kome mi radimo sa partnerima na Zapadnom Balkanu. Kada je reč o sankcijama, EU ima svoju politiku sankcija koja se primenjuje u skladu sa EU spoljnom i bezbednosnom politikom, a svaka odluka o tome se donosi konsenzusom i ne komentariše prethodno u javnosti”, zaključio je Stano.

 

 

Sjedinjene Američke Države juče su na "crnu  listu" stavili Srbe sa severa Kosova Zvonka Veselinovića, potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića i s njima povezane osobe i preduzeća, objavljeno je na sajtu Ministarstva finansija SAD.

U obrazloženju se navodi da je to učinjeno zbog kriminala, korupcije, ali i povezanosti sa ubistvom lidera GI SDP Olivera Ivanovića.

 

Komentari (0)

Srbija