Politika

Zvonko Veselinović i Milan Radoičić na "crnoj listi" SAD

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/12/2021

-

19:02

Zvonko Veselinović i Milan Radoičić na "crnoj listi" SAD
Zvonko Veselinović i Milan Radoičić na "crnoj listi" SAD - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Amerike države danas su na "crnu  listu" stavili Srbe sa severa Kosova Zvonka Veselinovića, potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića i s njima povezane osobe i preduzeća, objavljeno je na sajtu Ministarstva finansija SAD.

U prvoj optužnici pred kosovskim tužilaštvom Zvonko Veselinović i Milan Radoičić  više puta pomenuti kao organizatori kriminalne grupe koja je izvršila ubistvo Olivera Ivanovića, ali nisu optuženi s obzirom na to da su, kako je navedeno, u bekstvu, a kosovski zakon nepoznaje suđenje u odsustvu.

U bekstvu je, prema istoj optužnici, i Željko Bojić, koji je bio šef operative Kosovske policijske službe za sever Kosova, koji je takođe bio naveden kao deo iste kriminalne grupe, a čije se ime našlo na listi SAD.

Na listi se, osim njih trojice, našlo i ime Marka Rošića. On je jedan od optuženih za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića,  lidera Građanske inicijative SDP, protiv kojih se postupak vodi pred sudomo u Prištini. On je optužen da je bio angažovan kao obezbeđenje u klubu “Dama” u Mitrovici, a prema navodima optužnice pratio je svaki korak Olivera Ivanovića.  

Osim njih na listi su i Milan Mihajlović, Siniša Nedeljković, Radovan Radić, Miljan i Miljojko Radisavljavić, Radule Stević, Žarko Veselinović i Milivoje Vulović, za koje se navodi da su osobe povezane sa Zvonkom Veselinovićem.

Na listi su i preduzeća koja se dovode u vezu sa ovim osobama i to i u centralnoj Srbiji i na Kosovu, ali i u Hrvatskoj i Bugarskoj poput Betonjerke iz Aleksinca, Inkop, Novi Pazar Put ili Nautikacentra iz Rijeke.

U obrazloženju odluke se navodi da je Zvonko Veselinović "vođa Grupe za organizovani kriminal (OKG)" koji je uključen u šemu podmićivanja velikih razmera sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima koji omogućavaju grupi ilegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije.

Osim toga, navodi se, Veselinović i njegova grupa su bili indikovani za njihovu navodnu umešanost u ubistvo lidera političke stranke Olivera Ivanovića u januaru 2018. Veselinović i  Milan Radoičić, Željko Bojić i Marko Rosić, svi su imenovani u optužnici za ubistvo, a svaki je imao svoju ulogu u atentatu za zločinački poduhvat.

Veselinovići i Radoičić su po saopštenju američkog ministarstva stavljeni na listu jer su, kako se tvrdi,  učestvovali u korupciji, uključujući otuđivanje državne imovine, eksproprijaciju privatne imovine za ličnu korist, korupciju u vezi sa državnim ugovorima ili vađenjem prirodnih resursa, ili podmićivanje u vezi sa njihovim mandatom.

Zakon poznat pod imenom "Magnitsky globalni akt za odgovornost zbog kršenja ljudskih prava" usvojen je 8. decembra 2016. i daje ovlaštenja predsedniku SAD da može uvesti zabranu izdavanja viza, zamrzavanje finasijskih sredstava ili bilo koje druge kaznene mere svima čija su meta zviždači koji otkriju korupcijske prevare ili građani koji se kažnjavaju zbog izdražavanja osnovnih prava, slobode govora, religije ili prava na okupljanje.

Takođe, na ovoj listi su i strani vladini zvaničnici koji su umešani u "značajnu korupciju", kao što je nelegalno prisvajanje državne imovine ili prikrivanje nelegalno stečene imovine u ofšor oazama.

Komentari (0)

Srbija