Evropa

Slovenačka antikorupcijska komisija proverava Janšu zbog sukoba interesa

Komentari

Autor: Tanjug

16/12/2021

-

19:43

Slovenačka antikorupcijska komisija proverava Janšu zbog sukoba interesa
Tanjug/AP/Kenzo Tribouillard - Copyright Tanjug/AP/Kenzo Tribouillard

veličina teksta

Aa Aa

Slovenačka antikorupcijska komisija (KPK) pokrenula je danas postupak kako bi utvrdila da li je premijer Janez Janša došao u sukob interesa postavljajući na čelo državne ustanove advokata koji je godinama zastupao njega i njegovu stranku u različitim sudskim postupcima.

Kako prenosi Hina, istražnim postupkom je potrebno da se utvrdi "postojanje stvarnog sukoba interesa" na osnovu preliminarnih rezultata kadrovskih promena u firmi za upravljanje potraživanja banaka (DUTB), potvrdila je KPK komisija, koja neće davati više informacija dok se postupak ne završi.

Podaci koji su do sada dobijeni pokazuju da postoji sumnja da je pri imenovanju uprave DUTB došlo do kršenja zakona o integritetu državnih zvaničnika. Janša će imati priliku da o svojim odlukama govori pred komisijom u nastavku postupka.

Kako prenose mediji, KPK istražuje potencijalni sukob interesa i moguće korupcijske rizike iz činjenice da je Janšina vlada advokata Francija Matoza, povezanog niz godina sa sadašnjim premijerom i njegovom Slovenačkom demokratskom strankom (SDS), postavila u uprave tri kompanije u državnom vlasništvu.

Navodi se da je advokat Franci Matoz Janšu i njegovu stranku zastupao u različitim sudskim postupcima, između ostalih i u istrazi kojom je KPK proveravao da li se slažu podaci o Janšinoj imovini s podacima iz njegove imovinske karte 2012. godine, ali i u poznatoj aferi "Patrija", koja se odnosila na kupovinu oklopnog oružja istoimene finske kompanije za slovenačku vojsku, a čija je vrednost bila više stotina miliona evra.

Hina navodi da je premijer zbog tog slučaja i navodne isplate mita u tom poslu najpre bio pravosnažno osuđen na dve godine zatvora, a da je presudu poništio Ustavni sud i naložio obnovu postupka, do čega, međutim, nije došlo jer je slučaj zastareo.

Komentari (0)

Evropa