Evropa

Vakcinacija dece starosti od pet do 11 godina počela u još jednoj evropskoj državi

Komentari

Autor: Euronews, Alice Tidey

22/12/2021

-

11:21

Vakcinacija dece starosti od pet do 11 godina počela u još jednoj evropskoj državi
Tanjug/AP/Cecilia Fabiano/LaPresse - Copyright Tanjug/AP/Cecilia Fabiano/LaPresse

veličina teksta

Aa Aa

Francuska je danas počela vakcinaciju dece starosti od 5 do 11 godina, a što je potvrdio ministar zdravlja Olivije Veran za BFM kanal i dodao da je od jutros moguće zakazivanje vakcinacije dece. Odluka je doneta posle odobrenja etičkog komiteta koji je prošle nedelje dao zeleno svetlo za vakcinaciju ugrožene dece. Oko  90 odsto odraslih Francuza je vakcinisano kao i tri četvrtine dece starosti od 12 do 17 godina, podaci su francuskog ministarstva zdravlja.

AP/Raul Mee

 

Veran je dodao da za sada deci starosti od 12 do 17 godina neće biti nuđena buster doza.
Zbog širenja novog talasa epidemije odrasli i tinejdžeri su u obavezi da poseduju kovid  propusnice, potvrdu koja dokazuje da su primili dve doze vakcine ili da su testirani negativno na koronavirus u proteklih 48 sati ili da su ga preležali, ako žele da uđu u barove, restorane, kulturne centre i u javni prevoz.

Francuska planira da sadašnje kovid propusnice zameni sa vakcina propusnicama kojima će samo vakcinisanima biti omogućeno da ulaze na razna javna mesta. Vlada planira 27. decembra da sazove vanrednu sednicu kabineta gde će razmatrati najavljene mere koje bi trebale da stupe na snagu početkom januara.

Tanjug AP/Sebastian Scheiner

 

Oko šest miliona odraslih Francuza nije vakcinisano, ali je plan da ih novom odlukom motivišu da prime vakcinu. Vlada planira i uvođenje kovid potvrda za ulaz u firme, ali su sindikati protiv toga.

Samo juče prijavljeno je 72.800 novozaraženih, dok je portparol vlade Gabrijel Atal nagli porast broj zaraženih povezao sa širenjem omikron soja jer je kod oko 20 odsto novih slučajeva detektovan novi soj.

Atal je dodao i da je posle najave vlade o novim merama broj zakazanih vakcinacija dupliran.

"Oko 50.000 prvih doza dato je u utorak, što je skok interesovanja koji nije bio nedeljama pa čak i mesecima", istakao je Atal, piše Euronews.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa