Evropa

Razbijen lanac falsifikatora u Francuskoj: Otkriveno 180.000 lažnih kovid propusnica, uhapšeno stotinak osoba

Komentari

Autor: Jutarnji

20/12/2021

-

20:38

Razbijen lanac falsifikatora u Francuskoj: Otkriveno 180.000 lažnih kovid propusnica, uhapšeno stotinak osoba
Francuska policija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Oko 182.000 lažnih kovid propusnica pojavilo se u Francuskoj nakon njihovih uvođenja, objavila je vlada koja pojačava kontrolu dok se zemlja bori s novim talasom zaraze koronavirusom i posebno zaraznom omikron varijantom.

U četvrtak je objavljeno da je u zemlji otkriveno 110.000 lažnih propusnica. Ministar unutrašnjih poslova Žerar Darmanin izjavio je istog dana da je uhapšeno stotinak osoba, korisnika propusnica i krijumčara. 

U petak je agencija Frans Pres saznala iz dobro obaveštenog izvora da je početkom decembra razbijen lanac koji je falsifikovao između 5.000 i 10.000 kovid propusnica, na kojima je zaradio dva miliona evra.

Po prvim rezultatima istrage, falsifikatori su lične podatke korisnika pronalazili na internet stranici farmaceutskog udruženja. Vlada je 15. decembra zatražila od bolesnika s lažnim propusnicama koji su hospitalizovani zbog koronavirusa da to prijave lekarima jer "lečenje nije isto".

Nekoliko dana ranije 57-godišnja žena, koja je nabavila lažnu propusnicu o vakcinaciji i rekla medicinskom osoblju da je vakcinisana, umrla je od koronavirusa u bolnici u okolini Pariza.

Imala je težak oblik bolesti koji je "brzo doveo do akutnog respiratornog sindroma".

"Da su lekari znali da nije vakcinisana mogli su da joj odmah daju antitela", rekao je Džilali Anan, iz službe za intenzivnu negu u toj bolnici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa