Evropa

Francuska uvodi radikalne mere u borbi protiv epidemije: Samo će se vakcinacija uzimati u obzir

Komentari

Autor: Jutarnji

17/12/2021

-

21:24

Francuska uvodi radikalne mere u borbi protiv epidemije: Samo će se vakcinacija uzimati u obzir
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Francuski premijer Žan Kasteks najavio je niz novih mera protiv epidemije koronavirusa koje pokrivaju sve, od božićnih okupljanja do radikalne promene u vezi sa kovid potvrdama, piše francuski The Local.

"Samo će se vakcinacija uzeti u obzir", rekao je nakon sastanka francuskog Veća za odbranu od koronavirusa. Taj bi predlog, o kojem će u januaru raspravljati zastupnici, morao da odobri francuski parlament.

To bi značilo da se dokaz o preležanom virusu kao i negativni rezultati testa više neće prihvatati kao sredstvo za pristup određenim javnim mestima kao što su barovi, restorani, pozorišta i teretane.

Kasteks je rekao da je to nužna mera kako bi se što više ljudi vakcinisalo i kako bi se smanjio pritisak na francuske zdravstvene službe.

AP/Gonzalo Fuentes

 

"Jedinice intenzivne nege u bolnicama uglavnom su popunjene nevakcinisanim osobama", rekao je i najavio veće sankcije za one koji koriste lažne potvrde.

Kazao je i kako će se period za vakcinaciju trećom dozom smanjiti s pet sedmica na četiri, što će stupiti na snagu 3. januara.

Kasteks je preporučio porodicama da izbegavaju velika okupljanja tokom Božića i preporučio testiranje pre svečanih okupljanja. Takođe, pozvao je gradske vlasti da zabrane vatromet i koncerte u novogodišnjoj noći, a najavio je i zabranu konzumacije alkohola na javnim mestima.

Premijer najavio je i da će se od ponedeljka udvostručiti plate za prekovremeni rad u bolnicama.

Francuska je već otkrila stotine slučajeva zaraze omikronom, a Kasteks naglašava da bi ovaj soj mogao postati dominantan početkom 2022.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa